24 Април 2024 г. Сряда

Заподозреният за убиец Мерах е мъртъв

2012-03-22 12:02:10

Заподозреният за убийството на 7 души Мохамед Мерах е бил убит при щурмуването на дома му в Тулуза от специалните сили на френската полиция, съобщи Франс прес.

Спецчастите са решили да нахлуят в дома, след като от няколко часа Мерах бил прекратил контактите. Вътре в сградата полицията е влязла в престрелка с Мерах.

Ранени са трима полицаи, единият от които е в тежко състояние.

Според някои информации Мерах се е отбранявал, след като се заключил в банята. Полицията използвала взривове за срутване на стените, така че по-бързо да открие Мерах.

Очевидци са чули много изстрели от автоматично оръжие и експлозии.

 

Смъртта на Мерах вече беше официално потвърдена от президента на Франция Никола Саркози и вътрешния министър Клод Геан.

Малко по-късно вътрешният министър Геан разказа пред репортери на мястото на събитието, че Мохамед Мерах загинал, като скочил от  прозореца на апартамента си, оказвайки ожесточена съпротива на полицаите, които щурмуваха пететажната сграда след близо 30 часа обсада.

В момента, в който видеосонда, прекарана от командосите, проникнала в банята, където се намирал Мерах, той излязъл от помещението, стреляйки с изключителна ярост едновременно с няколко оръжия. Накрая скочил от прозореца с оръжие в ръка, продължавайки да стреля. Намерили го мъртъв на земята. Двама, а не трима, както бе съобщено първоначално, полицейски командоси са ранени при операцията.

През нощта срещу 21 март Мохамед Мерах се обадил в редакцията на телевизия France 24 и съобщил, че поема отговорност за убийството на седем души, от които три деца, в Тулуза.

Мерах разказал с подробности как е извършил трите терористични акта, всеки от които бил заснел с камера. Казал, че е член на Ал Кайда и обяснил действията си с политически мотиви.

Убийството на децата и мъжа в еврейското училище в Тулуза Мера определил като отговор на убийствата на палестински деца от ръцете на израелски войници, а нападенията срещу френски войници като отмъщение за изпращането на френски контингент в Афганистан. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати