29 Март 2024 г. Петък

В Мали се извършва опит за военен преврат

2012-03-22 08:49:45
Военни от армията на Мали се появиха по държавната телевизия, за да обявят, че са поели контрола над страната, часове след като атакуваха президентския дворец, съобщи BBC. Те заявиха, че е въведен комендантски час в цялата страна, а конституцията е суспендирана.

Дезертьорите организираха бунт в сряда, при който имаше престрелка между тях и военните, лоялни на правителството.

Според бунтовниците правителството не им предоставя достатъчно оръжия, за да се справят с размириците, предизвикани от етническите туареги.

В сряда те превзеха държавния радио и телевизионен оператор в столицата Бамако и спряха излъчването. След няколко часа предаване на традиционна малийска музика и танци в четвъртък група войници се появиха в ефира и се определиха като "Комисия за установяване на демокрацията и възстановяване на държавата".

Говорител на бунтовниците, представил се като лейтенант Амаду Конаре, заяви, че те са прекратили "некомпетентния режим" на президента Амаду Томани Туре. Лейтенант Конаре осъди неспособността на президента Туре да се бори с тероризма и заяви, че военните ще се стремят да предадат властта на демократично избрано правителство. Все още няма никаква реакция от президент Туре.

 

Бунтът е започнал в сряда, когато министърът на отбраната е започнал посещение на военни казарми северно от столицата. По време на инспекцията войниците са започнали да стрелят във въздуха, което автоматично е предизвикало затягане на мерките за сигурност около президентския дворец. Военните не са доволни от начина, по който правителството се справя с бунтовете на туарегите в северната част на страната, а и са против каквито и да преговори с тях. Туарегите успяха да изместят военните от няколко северни града на Мали през последните месеци.


През целия ден в сряда е имало тежки престрелки в Бамако, а бронирани автомобили са пристигнали, за да защитят президентския дворец. ВВС отбелязва, че не се знае дали президентът Туре е в двореца.

Associated Press съобщи, че в северния град Гао млади войници са започнали бунт във военна база. САЩ и Франция призоваха и отцепниците от армията, и правителството да се разберат с мирни средства.

В Мали трябва да се проведат президентски избори след по-малко от месец, но до момента правителството отказва да отложи гласуването въпреки безредиците, свързани с бунтовниците туареги.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати