25 Април 2024 г. Четвъртък

"Райънер" започва да лети до България през ноември

2010-08-05 09:32:48
Ирландската нискотарифна авиокомпания "Райънер" (Ryanair) започва редовни полети до България от ноември, съобщи маркетинг мениджърът на компанията Ласно Томаш. На 2 ноември стартира редовна линия Лондон - Пловдив, а полетите ще бъдат два пъти седмично.

Преговорите между "Райънер" и летище Пловдив започнаха през март, а компанията проучва възможностите в България от 2-3 години.

Според Ласно Томаш новата линия ще осигури до 30 хил. души пътникопоток на година, а е възможно до 2013 г. е те да нараснат до 200 хил. души. Очакванията са за в бъдеще полетите от британската столица да бъдат увеличени. Планира се отварянето на линии и до Испания и Италия, където живеят най-големите групи от български имигранти.

"Създаването на постоянна линия ще превърне Пловдив от чартърно сезонно летище в целогодишно", коментира зам.-министърът на транспорта Камен Кичев. По думите му важна роля за това е изиграло намалението на таксите за кацане и обслужване на пътници, за което беше взето решение от правителството през март с цел "да се насърчат туристическите и бизнес пътувания".

Привличането на нискотарифни превозвачи е част от стратегията за развитие на аерогарата в опит да увеличи пътниците и приходите си.

Хотелиерите в Пампорово и Чепеларе отдавна настояват да се привлекат нискотарифни авиокомпании, които биха осигурили приток от индивидуално пътуващи туристи.

Преди няколко месеца местният бизнес в региона и общините Хисар, Асеновград и Родопи създадоха сдружение за развитие на пловдивското летище, чиято цел е развитие на туризма чрез осигуряването на постоянни линии. Днес от аерогарата съобщиха, че заявление за участие в организацията са подали и общините Пловдив и Чепеларе.

Освен "Райънер" до България полети имат и нискотарифните авиокомпании Wizz air, Easy jet и German wings. През тази година първата си линия в страната откри авиокомпанията Fly Niki, собственост на бившия пилот от "Формула 1" Ники Лауда.

При откриването на линията Лауда съобщи, че компанията залага на "качество и ниска цена" и за разлика от типично нискотарифните превозвачи предлага някои удобства като храна по време на полета и др.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати