27 Април 2024 г. Събота

Борисов готви важна задача за Трайков

2012-03-22 08:24:03
Бившият министър на икономиката Трайчо Трайков ще продължи да работи за правителството, обяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред БНТ. 


Той не уточни за каква точно позиция става въпрос, но поясни, че се обсъждат няколко идеи, свързани с опита на Трайков по енергийните въпроси, и до няколко дни ще стане ясно с каква конкретна много важна задача ще бъде натоварен.

Оставката на Трайков дойде изненадващо след проваления бизнес форум в Катар. Премиерът обясни, че именно това е капката, преляла чашата за неговото освобождаване, защото докато външният министър Николай Младенов се опитвал да спаси събитието, Трайков се пекъл на плажа. Цветанов пък обяви, че Трайков е подал оставка по лични причини, което пък бившият министър опроверга.

"Знаете, не е тайна, той беше мое предложение в кабинета, отстояваше много добре позициите на България, особено в енергетиката, нещо, което 20 години не беше правено, и това му се признава от всички - от премиера, от мен. И за това аз съм убеден, че ние ще продължим с него да работим", коментира днес Дянков. 

Той добави, че в последните няколко дни се виждали с Трайков всеки ден и обсъждали различни идеи.

"В скоро време ще се разбере. На мен ми се иска, премиерът също е на това мнение, че може да му се намери конкретна много важна задача. Споменах вече, че той работеше с мен, с премиера, с останалата част от правителството по най-важните теми в областта на енергетиката, тези теми си остават и понеже има много опит, познаваме се добре и оценяваме работата му, сме в процес на разговори за една такава задача", коментира финансовият министър.

До няколко дни щяло да стане ясно каква ще е тази важна задача.

"Става въпрос, че оценяваме това, което е направил и искаме да продължим да работим с него", посочи още Симеон Дянков.

Относно оставката на здравния министър Стефан Константинов стана ясно, че финансовият министър му я е поискал, след като бившият вече министър започнал да набеждава своя екип за грешките си. Дянков отхвърли критиките на Константинов, че вицепремиерът кадрува в здравеопазването.

Финансовият министър обаче беше категоричен, че не може Константинов да прехвърля неуспехите си върху екипа си и защити заместник-министъра на здравеопазването Десислава Димитрова.

"В момента, в който той започна публично да обижда своя колектив, аз му поисках оставката. Явно беше, че не му е мястото там", обясни финансовият министър. Не, Менда Стоянова я пазим за втори мандат".

Той обясни още, че ще работи активно, за да има второ правителство на ГЕРБ. "Ако ми се предложи, може би ще вляза в него", каза още Дянков.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати