26 Април 2024 г. Петък

КЗК казва за картел на пазара на горива след месеци

2012-03-21 15:08:26

Окончателното решение за наличие или не на картел на пазара на горива у нас между четири компании ще бъде взето след месеци. Това каза председателят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Петко Николов при изслушването на резултатите от проведената проверка за картел на пазара на горива в парламентарната комисия по икономическа политика.

Миналият петък КЗК обвини „Лукойл България“ ЕООД, „Ромпетрол България“ АД, „Нафтекс Петрол“ ЕООД и „ОМВ България“ ООД КЗК в картелно споразумение с мотив, че са извършили нарушение, влизайки в забранено споразумение и съгласуване на цени при търговия на едро на бензин и дизелово гориво.

Николов обясни, че след като определението на комисията за наличие на картел е връчено преди два дни на обвинените четири компании, те имат право в едномесечен срок да представят своите писмени доказателства, че не участват в картелно споразумение.

След това в рамките на още един месец фирмите имат право да поискат и изслушване от КЗК при закрити врати. Въз основа на допълнителните доказателства и твърдения КЗК ще вземе предварително решение и ако то е за наличие на картел, трябва да бъде представено в Европейската комисия, тъй като би се нарушило и европейското антимонополно законодателство.

По закон до един месец след разглеждане на представените доказателства ЕК трябва да се произнесе относно правотата на направените изводи на българския антимонополен орган. В случай че те са потвърдени, седемте комисари от КЗК трябва да гласуват окончателното решение на комисията.

Николов допълни, че при потвърждение за наличие на картел петролните компании ще могат да обжалват решението в тричленен и петчленен състав на ВАС.

Максималната санкция, която може да бъде наложена на участващи в картел компании, по закон е до 10 процента от годишния им оборот за периода, в който се докаже такъв.

Петко Николов обясни още, че процесът на събиране и преценка на доказателствата е възможно да не се съберат достатъчно доказателства за участие в картел на една или повече от обвинените компании. За всяко от твърденията на комисията трябва да има налични сигурни доказателства, за да се наложи санкция и преустановяване на установената практика.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати