19 Април 2024 г. Петък

Пак ни плашат, сега не са маите. Утре е денят "Х"

2012-03-21 13:38:55

Привържениците на катастрофалните сценарии предвиждат мегаземетресение от порядъка на 7-9-та степен по Рихтер на 22 март 2012 година.

Те основават апокалиптичната си прогноза на базата на фаталния 188-дневен цикъл, пророкуват английски сайтове.

Според тази теория през последните две години на всеки 188-189 дни нашата планета е била разтърсвана от силен трус, съпроводен /или предизвикан/ от чувствително изместване на земната ос на всеки 377 дни.

Какви са фактите? На 27 февруари 2010 година катастрофално земетресение с магнитуд 8,8 разлюлява Чили, като колосалната енергия, освободена от природното бедствие, измества земната ос с цели 8 сантиметра. Денят на нашата планета неусетно се съкращава с 1,26 милионни от секундата.

Как става това? Представете си един състезател по фигурно пързаляне. Когато той се върти като пумпал на едно място, неговата скорост се увеличава с прибирането на ръцете по-близо до тялото му. Така става и при мегаземетресенията. Когато в кората на планетата една тектонска плоча се промуши под друга вследствие на субдукцията, Земята забързва съвсем леко своите обороти и денят се скъсява.

188 дни по-късно, на 3 септември 2010 година, Нова Зеландия е разтърсена от трус с магнитуд 7 по Рихтер. Никакво изместване на земната ос, тъй като тук сме далеч от почти 9-те бала на чилийския катаклизъм. Но 189 дни по-късно природата взима своя реванш. Настъпва бедствието в Япония с магнитуд 9 по Рихтер и последвалото чудовищно цунами. Регистрира се и преместване на земната ос с цели 10-20 сантиметра.

След нови 188 дни е регистрирано силно, но не толкова катастрофално земетресение на островите Фиджи с интензитет 7,3 по Рихтер. Датата е 15 септември 2011 и отново няма колебание в оста на въртене на нашата планета.

Ако има някаква закономерност в тези катаклизми, 188 дни след последния значителен трус от Фиджи, тоест на 22 март 2012 година трябва да очакваме мегаземетресение от порядъка 9 степен.

Дали това ще се случи?

Междувременно прогнозите на феновете на апокалиптичните сценарии отчасти се сбъднаха. Броени часове преди края на 188-дневния цикъл на 20 март в Мексико, близо до Акапулко, бе регистрирано силно земетресение над 7-а степен.

Дали все още ни дебне катастрофа в следващите 24 часа?

Ще почакаме, ще видим. Земетресенията са трудно предвидими природни явления и според повечето специалисти един сравнително ограничен 2-годишен период е твърде малък, за да се изведе някаква закономерност. Но това не означава, че тя априори трябва да бъде зачеркната, особено след труса в Мексико.

Повечето специалисти смятат, че данните за 188-дневния цикъл са спекулативно подбрани. В миналото са ставали много мегаземетресения, които са излизали извън констатираната 188 - 377 дневна закономерност. Така например чудовищната катастрофа, която разтърси Индийския океан в края на 2004 година, предизвика най-голямото изместване на земната ос от последните години, без да може да бъде включена по някакъв начин в този алгоритъм, пише БТА.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати