19 Април 2024 г. Петък

Защо несподелените сексуални желания са като Параграф 22

2010-08-05 09:25:21

Много двойки имат сериозни проблеми, които произтичат от намаленото желание за секс на единия от партньорите. Гладната за секс връзка може дълбоко да уязви интимността, която свързва двама души – не само във физически, но и в емоционален аспект. 

Поддържането на сексуалната искра в дългосрочните отношения е от изключителна важност. Много двойки обаче мълчаливо страдат от несподелени сексуални желания. Ако това се пренебрегва постоянно и не се потърси решение, щетите върху връзката може да се окажат пагубни за нея.

Едно от нещата, които са от голяма важност при партньори, единият от които е със слабо желание, а другият – със силно желание за секс, е взаимното разбиране и грижа. Колкото и изненадващо да звучи,двама души, които наистина се обичат, могат да имат коренно различни дефиниции за секса. Има хора, които се чувстват обичани, ако обичта към тях бъде показвана най-вече чрез физическо докосване. На такъв човек може да повтаряте “Обичам те” до утре, да му купувате подаръци и да правите какво ли не, за да демонстрирате любовта си, но всичко това е безсмислено, ако не сте физически и сексуално интимни.

Според специалисти, броенето на сексуалните контакти не е точният начин да се определи дали сексуалният ви живот е в криза. За разлика от витамините, в секса няма дневна препоръчителна доза, а нещата варират при различните двойки. Една връзка е “гладна” за секс, когато единият от партньорите има отчаяна нужда от повече и по-голяма физическа близост, а другият не проявява същата заинтересованост. За партньорът, който има нужда от повече секс, това наистина е голям проблем. Колкото и да се опитва да проявява разбиране, в крайна сметка нещата опират до чувства - чувството, че е желан, емоционално-свързан, важен за любимия.

Едва ли някой се съмнява, че връзките, изградени върху компромиси, създават най-добрите предпоставки за любов и щастие в дългосрочен план. Повечето двойки осъзнават значението на постигане на консенсус, когато се вземат важни решения. За съжаление, обаче, постигането на компромис в един от най-критичните аспекти на връзката – секса, често е пренебрегвано. Когато става въпрос за физическа интимност, много хора вземат решенията едностранно.Повечето двойки обсъждат неща като къде ще живеят, как ще харчат парите си, къде ще почиват и постигат компромис по тези въпроси, но от този списък очебийно липсва нещо – открития разговор за различните сексуални потребности, които партньорите имат, а това означава, че не могат да се «срещнат по средата», така че и двамата да бъдат щастливи.
Като оставят темата за липсата на физическа интимност извън общуването, което поддържа връзката, партньорите попадат в «параграф 22». Започва една игра на тактическо изчакване, в която единият партньор очаква да бъде пожелан без емоционални предисловия, а другият очаква разговори и емоционална близост, преди да се стигне до физическата интимност.
За щастие този омагьосан кръг може да бъде разкъсан. Всичко, което трябва да се направи е един от партньорите да поеме инициативата за изясняване на ситуацията. 

Има различни начини да накарате партньорът ви да разбере, че това е наистина важно за вас. Не става въпрос само за това да попитате любимия човек дали има настроение за секс тази вечер. Това, което препоръчват специалистите, може да изглежда малко радикално, но според тях е най-добрият начин да се излезе от ситуацията. Става въпрос да приложите в интимните си отношения девизът, “Just do it!”  това, което е необходимо, е да направите стъпка към партньора си, без значение как се чувствате.

Какви могат да са причините за вашето намаленото сексуално желание и как да се справите с тях?

1.Стрес. Работа, семейство, ангажименти и отговорности...Но докато мъжете по-скоро използват секса като средство за освобождаване от стреса, напрежението блокира жените. Причината е, че когато сме стресирани, организмът произвежда хормона кортизол, за който някои изследователи твърдят, че има отношение към нивото на тестостерон – хормонът, който контролира либидото. И понеже стресът е многостранно явление, има нужда от многостранно въздействие за контролирането му. Започнете с промяна в хранителния режим, редовни физически занимания и осем часа сън. Опитайте дейности, които ще помогнат за намаляване на стреса – медитация или просто си водете дневник. Ако ежедневието ви е твърде натоварено, опитайте се да го реорганизирате, като преподредите приоритетите си. И – най-вече - Just do it! Използвайте секса като анти-стресово средство. Дори да нямате настроение и нагласа - Just do it!

2. Наднормено тегло. Сексът е нещо хубаво, но, за да му се насладите, трябва да харесвате себе си. Ако не харесвате тялото си има вероятност да издигнете стена, за да блокирате сексуалността, защото се чувствате неудобно от това, как изглеждате. Ако оставите такова поведение да се превърне в навик, може да загубите сексуалното си желание напълно. Това обаче е грешната посока. Ако не се чувствате комфортно в собствената си кожа, потърсете начин да коригирате нещата – консултирайте се с диетолог, започнете занимания за сваляне на килограми и т.н. Същевременно – акцентирайте върху това, което харесвате в тялото си и в никой случай не спирайте да правите секс – напротив, правете повече, дори ако мотивацията ви се свежда само до изгаряне на калории.

3. Конфликт. Жените често изгубват желание за секс, ако в отношенията е възникнал конфликт и ако са се почувствали наранени емоционално. Фокусирането върху проблема обаче няма да помогне особено за разрешаването му. По-добре излейте яда си в един хубав, помирителен секс. Когато приключите, може да ви се стори, че сте се вживяла твърде много в нещо незначително или дори въобще да не се сетите за какво сте се скарали.

4. Лекарства – особено антидепресанти. Определени лекарствени продукти имат отношение към намаляване на сексуалното желание. Някои антидепресанти са “пълни” със серотонин – вещество, което носи усещане за преситеност и по този начин – липса на желание или необходимост от секс. Депресията сама по себе си също намалява либидото. Това, което трябва да направите, ако приемате антидепресанти или други лекарствени продукти, подтискащи сексуалното желание, е да информирате лекаря си за ситуацията. Поискайте алтернативно лечение. И – просто правете секс, дори и да не изпитвате никакво желание. Както знаем – апетитът идва с яденето.

5. Бременност и майчинство. Някои жени откриват, че по време на бременността сексуалното им желание е променливо. След раждането на детето пък, майките често са твърде изморени или притеснени, за да изпитват желание за секс. Има и такива, които изпитват конфликт между майчинското чувство и сексуалността си. Друг проблем е, че пролактинът – хормонът, който се произвежда от тялото при кърмачките, в съчетание с други хормонални промени, може да доведе до подтиснато либидо. Какво да направите? Ако сте бременна и няма някакви усложнения, не се оправдавайте с бременността пред съпруга си. Дори и да нямате желание - Just do it! Ако имате нужда от помощ след раждането на детето – помолете съпруга си или член от семейството да поеме част от задълженията ви, за да не се претоварвате. Помолете някой близък или приятел да постои с бебето, а вие се облечете и излезте със съпруга си на вечеря – това ще ви помогне да се почувствате отново жена и любима – не само майка.

тя.бг 

 

източник: actualno.com

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати