26 Април 2024 г. Петък

Евромилиони за ромски къщи

2012-03-20 17:28:43

Жителите на бургаския квартал "Меден рудник" скочиха срещу строителството на блок за роми с евросредства, в който трябваше да се настанят 150 души, съобщи Mediapool.

Това е станало по време на общественото обсъждане на проекта за 4.5 млн. лв. "Социални жилища – модел за социално включване".

Кметът на Бургас Димитър Николов е обещал пред присъстващите бургазлии блокът да не се строи. Официално искане обаче за оттегляне на проекта от общината в управляващия орган на оперативна програма "Регионално развитие" все още няма.

Проектът на Бургас е единият от общо четирите по схемата за осигуряване на съвременни социални жилища за настаняване на уязвими, малцинствени и социално слаби граждани. Другите са на общините Дупница, Девня и Видин.

 

Четирите града бяха избрани след подбор на 36 общини. Общият размер на безвъзмездната помощ е 15 млн. лв., които ще бъдат изразходвани за интеграцията на около 850 социално слаби.

Целта е не само да се дадат жилища на ромите, но и те да се обучат на занаят, като общините са задължени в рамките на една година след това да им подсигурят и работа. 

"Проектът е пилотен и ако се окаже успешен, целта за следващия планов период е да се отпуснат повече средства, за да се изведат ромите от гетата", коментира преди време министърът по еврофондовете Томислав Дончев.

Дупница е с най-скъпия проект за близо 5 млн. лв.

Общинският проект "Дом за всеки" предвижда да бъдат изградени 150 жилища, в които ще живеят около 450 души. Ще бъдат построени няколко блокчета, както и еднофамилни къщи на мястото на бившите казарми в Дупница. Теренът е дарен на общината от Министерството на отбраната и е в близост до жк.”Бистрица”.

Видин ще гради 52 жилища за 4 млн. лв.

В новите жилища в крайдунавския град ще бъдат настанени около 280 роми. Проектът “Съвременни социални жилища във Видин” е на стойност 4 млн. лв. От тях 2.8 млн. лв. ще отидат за построяването на четири двуетажни къщи в кв.”Гео Милев” в близост до болницата. Освен това ще бъдат основно ремонтирани 8-едноетажни къщи в комплекс “Строител” и ще се построи един нов блок.

Девня преустройва общежитие в центъра на града за 1.6 млн. лв.

Средствата ще отидат за интеграцията на 167 социално слаби и в неравностойно положение. За целта ще бъде основно ремонтирано 4-етажното общежитие на професионалната гимназия по химия, като се обособят 33 апартамента. Сградата се намира в един от хубавите квартали на Девня в близост до центъра. 

В момента и четирите проекта се оценяват от управляващия орган на оперативна програма “Регионално развитие”. Срокът за изпълнение на проектите е две години след сключването на договорите с общините. 

Графикът предвижда до края на тази година да бъдат избрани изпълнителите, а самото строителство да започне през 2013 г.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати