23 Април 2024 г. Вторник

БСП скочи на триглавата ламя – Борисов, Цветанов, Дянков

2012-03-20 16:49:48

БСП няма как да подкрепи смените в кабинета, защото не се променя общата политика на правителството. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

"В една власт, която е еднолична, която има един източник на политическа воля и той се казва Бойко Борисов, няма как към втората половина на третата година от управлението изведнъж с учудване да констатираш, че нищо не е направено в икономиката и лекарствата са скочили със средно 40 процента", мотивира се лидерът на левицата.

Той посочи, че номинираната за министър на здравеопазването на Десислава Атанасова като председател на здравната комисия в парламента носи пряка отговорност за политиката по отношение на лекарствата и болниците. Делян Добрев пък бил част от екипа на Трайчо Трайков.

Според него отговорността е на премиера и тя "не може да се избегне със смяна на пешките".

"България в момента се управлява от един триумвират – Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Симеон Дянков", анализира още лидерът на БСП.

 

"Цветанов е отговорен за полицейщината, репресиите и цялата ченгеджийница от скандали, която се разгръща в България. Дянков - за потрошаването на фискалния резерв и разрушаването на публичните финанси, а Бойко 
Борисов е координатор на тази дейност", отсече Станишев.

По думите му "главите на тази ламя постоянно се хапят помежду си".

"Имаме правителство, което е неспособно да води политика. Цената на всичко това плащат хората", каза Станишев.

Според него няма как да се правят рокади, без да се дава ясен отговор за причините.

"Защо е сменен Трайчо Трайков – заради Катар ли, след като отговорен е Николай Младенов", попита Станишев.

Според него не се казва каква е истинската причина за оставката на Трайков.

"Не знам каква е разликата в позициите на Трайков и Борисов за АЕЦ "Белене", освен че досега от бездействие от две години и половина този проект е потенциално оскъпен с над 2 милиарда и са похарчени над 300 милиона евро за нещо, което очевидно това правителство няма намерение да прави", заяви Станишев.

Бившият икономически министър Петър Димитров пък изтъкна, че нивото на икономиката, енергетиката и туризма са под нивата от 2009 г.

"В момента върви една героизация на Трайчо Трайков. Един народ, измъчен от безпомощност, апатия и безперспективност, естествено търси героите си в тези, които са наказани от Бойко Борисов. За съжаление не мога да се присъединя към този хор на героизацията на Трайчо Трайков", посочи Димитров.

Строителството е на минус 35%, операциите с недвижими имоти са на минус 16,7%, аграрният сектор е на минус 11,5%, индустрията е на минус 7%, търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство – на минус 4,5%.

Единствената сфера, в която България е на плюс в сравнение с 2009 г., е информацията и далекосъобщенията. Това е жестоката картина в резултат на управлението на Трайчо Трайков", заключи бившият министър.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати