25 Април 2024 г. Четвъртък

Трафик на хора: Бебета и младоженки за продан в чужбина

2012-03-20 08:48:38
Всеки, който развива частен бизнес, трябва е гъвкав и да има бърза реакция. Трафикантите на хора напълно покриват тези изисквания и дори успяват да изненадат чуждестранните експерти с нововъведения.

Щастливо неомъжена
Жена от Северна България преди време е била спасена от насилствен брак. Останала без работа, била подведена от обещание за добро заплащане в Кипър. Не се усъмнява в офертата, защото знае, че доста българи са намерили по-добър живот на острова. Попаднала в чуждата страна, тя остава и без документите си - под претекст, че ще ги легализират за работа, трафикантите взимат паспорта й. След което я заключват.  Тя разказва, че първоначално се опитвали да я накарат сама да се съгласи да се омъжи. След като не успели, само с документите й и чрез подкупи сключват брака от нейно име, без тя дори да се появи пред властите. Схемата се провалила,  защото до полицейските органи достигал сигнал и момичето било измъкнато. Експертите разказват, че по принцип нещата завършват в България - трафикантите легализират и брака в страната. Тези престъпления зачестяват след членството на България в ЕС, тъй като човек, женен за европейски гражданин, е доста по-свободен да се придвижва. А с легализирани документи в България и напуснал страната само след два-три дни, трудно би могъл да бъде открит в Европа.
Освен традиционните форми на експлоатация на жертвите като проституция, почти или напълно неплатена работа, джебчийство и просия, в България е измислена и нова -

продажба на бебета  

За целта "се изнасят" бременни в Гърция. Само в Гърция, защото там законът е либерален. Достатъчно е детето да бъде припознато от "бащата" и то става гръцки гражданин. Преди това, накъде към шестия месец на бременността, майката е изведена от България и настанена в нает предварително апартамент, където чака раждането. След като роди, жената оставя бебето на подписалия се за "баща" и се прибира обратно. А няколко месеца по-късно се връща в Гърция, за да се откаже напълно от детето.

Сега това се разиграва няколко пъти годишно, казват неофициално от МВР.  Докато преди се сблъсквали с 2-3 случая на месец. В последната година експертите забелязват сериозен спад в този вид трафик, но все още не могат да кажат дали това ще е тенденция.

За първи път износ на бебета е бил засечен 2005-2006 г. Тогава са били регистрирани по 2-3 случая месечно. След промени в българското законодателство интензивността намалява, но през 2009 г. отново се наблюдава бум. Сега пак има затихване, като експертите си го обясняват и с финансовата криза, свила този вид "инвестиции". Освен че гърците нямали толкова пари, за да си позволят "да си купят" новородено бебе, бил засилен и контролът в Гърция.

Специалистите обаче не са сигурни дали нещата ще продължат така. Това е латентно престъпление - пресичането на канал води до сериозен спад, но не може да се прецени доколко той ще бъде постоянен, казват те.

Докато трафикантите, набиращи жени за сексуална експлоатация, могат да си осигурят нови жертви след няколко месеца, и то не една и две, тук новото отваряне на канала изисква повече време. Първо задържаните трафиканти се скривали за около половин година, след това трябва да намерят нови жени, желаещи доброволно да продадат все още неродено дете, и после още 9 месеца за бременността. Така че сегашното затихване може да е моментно, то не означава, че този вид трафик трайно е пресечен, отбелязват специалистите.

Заради сложността на този вид нелегална операция заплащането било доста по-голямо. Една от най-високите достигани суми, регистрирана след полицейска акция, е била 24 хиляди евро за момченце. Според служители по сигурността майката получила не повече от 2-3 хиляди. Говори се обаче, че за новородено момче гърци плащали и между 30 - 35 хил. евро, а за момичетата - по 15- 20 хил. евро. Сигнали службите получавали само ако жената не си получи пълната сума.

Жертви на това престъпление са главно роми. Трайното противодействие на трафика на бебета е ромите да се ограмотят. Националната комисия за борба с трафика на хора вече има такъв проект, който е свързан с повишаване на образоваността, социална подкрепа и т.н. сред малцинствата. Засега той работи във Варна, очаква се да задейства и в други общини.

От година, година и половина службите са засекли и още една практика, типична главно за български трафиканти -

износ на младоженки


След като изведат момиче в съседна на България страна, то бива принудено да се ожени за чужденец от Афганистан, Иран, Ирак, Сирия, Нигерия... Неотдавна такъв брак е бил разкрит в Кипър. Подобни сделки са регистрирани и в Гърция, Турция и други близки държави.

Младите жени си мислят, че отиват да работят, прибират им документите с измамата, че ще ги легализират. След това ги принуждават да се омъжат.

"Дневник" публикува поредица, в която ще представи проблема за трафика на хора от всички гледни точки. Ще покаже до какви трикове прибягват трафикантите, какво прави хората лесни жертви, кой и как ги контролира, какво затруднява реинтеграцията им. Ще ви представи и мнението на експерти за това какво още може и трябва да се направи срещу трафика на хора. Повече за целите на кампаниятавижте тук.Поредицата следете в топ темата "Трафик на хора". Ако имате данни за жертви на трафик, въпроси, сигнали, които биха могли да бъдат проверени, ние ще ги насочим към компетентните институции.

В случая трафикантите експлоатират и жената, и мъжа. Чужденците са уязвими, бягайки от родните си страни в опит да достигнат Европа. Ако влязат в страната нелегално обаче, дори и да се оженят за българка, няма да могат да получат легални документи. Затова трафикантите са изобретили новата услуга – бракът да е в чужбина, за да влезе чужденецът легално в България и тук трафикантът да легализира документите му и женитбата. А бягащите от различни диктаторски режими за склонни да платят немалко. За сравнение само за нелегално преминаване на граница се дават по 1000 - 2000 долара.
 
Примерите за подобен трафик все още не са много. Най-често те са от Кипър, където има много български работници и е лесно  момиче да бъде излъгано, че там ще си намери работа. Гърция също е подходяща, тъй като там има много нелегални имигранти, които са склонни да платят сериозни суми, за да се отърват от ада на това да си имигрант в съседната ни страна, осъждана от всички международни организации заради отношението към чужденците.

Комбинирана експлоатация

Сравнително ново е и експлоатирането на жертвите по няколко линии - трудово и сексуално едновременно. Често това се случва в семейството или фирмата, в която момичето е наето на работа. Обичайният метод е жената да бъде заплашвана, че ще я обвинят в кражби, ще я изхвърлят и дори ще уведомят полицията.

Регистрирани са случаи на сексуална експлоатация, при която се извличат и яйцеклетки, които биват продавани на черно.

Случва се децата, изнасяни за просия, когато пораснат,  да бъдат продавани и за проституция. Тези деца са и най-лесните жертви, тъй като отдавна са били пречупени и са научени на подчинение, посочват специалистите.

В кризата, когато трафикантите на хора търсят по-големи и бързи печалби, предприемали и риска да комбинират и с пренасянето на наркотици. Досега каналите за трафик на хора действали само за "тази стока", тъй като тя  е най-безопасна - преминаването на границата с друг човек не е престъпление, а все по-рядко е това преминаване да не е със съгласието на жертвата. Затова и трафикантите на хора избягвали да пренасят и нелегални стоки. Напоследък експертите забелязват и такова смесване, но засега сравнително рядко. А наркотикът обикновено се дава на жертвата на трафик.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати