25 Април 2024 г. Четвъртък

България да намали вузовете, препоръчва Световната банка

2012-03-20 06:50:52
"Намалете вузовете", е темата на "Труд". Само успешните университетски програми и вузове да получават пари от държавата. А броят на висшите училища да се редуцира максимално. Това са двете основни препоръки на Световната банка към академичното ни образование. В момента вузовете са 51. Според наши експерти те трябва да не са повече от 10-12. "Системата се нуждае от реформиране, но подчертавам, че това, което се дискутира сега, не е опит за налагане на модел, а само възможност за промяна", обясни министърът на образованието проф. Сергей Игнатов. Според анализа на банката висшето образование у нас страда от липса на достатъчно голяма ефективност, не е ясно дали произведените кадри отговарят на изискванията на пазара на труда.

"Човешките останки са атрибут и на морала", коментира "Труд". Обществото реагира остро на инцидента с изхвърлените на сметището човешки ембриони. Защото в този акт то съзря проява на една цялостна нравствена деградация на населението. Кощунствено при случая в Благоевград е погазването на моралните ценности, а не толкова, че е нарушен законът за третиране на биологичните отпадъци. Недопустимо е останките от едно човешко същество да се третират като отпадъци. Вероятно сензитивността на някои от работещите в звената на патоанатомията се притъпява. Но хората с основание не желаят да приемат подобна "професионална деформация".

Спираме далаверите с обществените поръчки заявява в интервю за "Монитор" Емил Радев, депутат от ГЕРБ, член на правната комисия в НС. "За мен Законът за обществените поръчки е бил много голямо предизвикателство. 90% от публичните средства, които изразходват държавата и общините отиват за обществени поръчки и е много трудно да обхванеш поръчките и в строителството, и в образованието, и в здравеопазването и т.н. Казусите са прекалено различни, за да ги обхванеш изчерпателно в закона. Но все пак искаме да въведем такива принципи, които да са приложими за всички видове обществени поръчки, да са справедливи и да защитават както участниците в конкурса, така и възложителите. Искаме също така, доколкото е възможно, да намалим споровете. Колкото по-прозрачни и ясни са правилата, толкова по-трудно е да се направи някаква далавера", казва Радев.

"С SMS питах Борисов защо, каза ми, че Катар е причината", е озаглавено интервюто в "24 часа" с Трайчо Трайков, министър на икономиката в оставка. Той отбелязва, че коментарите за него постоянно се натрупват и очертанията им се размиват. "Стана ясно, че първата причина, която беше изтъкната (икономическия форум в Катар - б.р.), е несъстоятелна и фалшива. Що се отнася до моята работа, не мога да приема тази интерпретация (че е муден - б.р.). От друга страна не може да си муден и неефективен и постоянно да ти дават нови отговорности. И да дават висока оценка за работата ти. В последната година министър-председателят в разговори между нас и публично е давал почти винаги висока оценка за работата ми. Що се отнася до енергетиката, там нещата са доста динамични. И фактът, че заместникът ми Делян Добрев получи висока оценка с номинирането му за министър, означава, че не може нещата да не са добре", е позицията на Трайков.

"Нашият човек си отива, нашият човек остава", коментира "Дума". Двама души, несвързани с ГЕРБ, за по-малко от 24 часа изразиха открито негодуванието си от изгонването на Трайчо Трайков от правителството - лидерът на ДСБ Иван Костов и посланикът на САЩ Джеймс Уорлик. И двамата върли противници на АЕЦ "Белене". След такава публична намеса в правителствения скандал и вземането на страна от две тъй важни фигури в драмата на АЕЦ "Белене" иди, че не вярвай в конспирации. Явно е, че двамата са притеснени от оставката на Трайков, независимо от гръмките, но объркани твърдения на Бойко Борисов, че спираме "Белене". Вероятно се опасяват, че при отсъствието на техния човек премиерът може ненадейно да се обърне на 180 градуса за проекта и няма да има кой да го "вразуми". 

Наемането на работници в България става все по-скъпо, отбелязва "Сега". В разгара на кризата у нас става все по-трудно за работодателите да поддържат персонала в предприятията си. Разходите им за заплати, осигуровки, обезщетения и други социални плащания са нараснали общо с 9.7% през четвъртото тримесечие на 2011 г. в сравнение със същия период на предходната година, отчете националната статистика. Парите само за възнаграждения се увеличават средно с 9.7%, а за осигуровки и надбавки - с 10.5%. Най-голям е скокът при фирмите от сектора на услугите - със 17.4%, в строителството ръстът е с 9.6%, а в индустрията - с 6.6%. Това е ефект от съкращаването на нискоквалифицираните служители, но може да отблъсне чужди инвеститори.

"Мерките за сваляне на лихвите само ще ги вдигнат", предупреждава подуправителят на БНБ Димитър Костов. В интервю за "Труд" той посочва, че лихвите и таксите са цени, а отговорът на въпроса за цените го дава пазарът. Освен това, когато някой иска да постигне нещо, трябва да каже какъв е проблемът и какво решение се предлага. Това така и не стана ясно. Имаше поредица от разнопосочни анонси - отначало, че лихвите са високи, после - че не са прозрачни, след това - че има проблем с таксите и те трябва да се поделят между банките и клиентите. Създаде се очакване у хората, че лихвите ще паднат. А истината е, че в резултат на така предложените мерки лихвите ще се вдигнат. За всяка банка приоритет номер едно е вложителят и парите на вложителя. Първа е грижата за него, а после идва удобството на кредитополучателите.

Интригите около АЕЦ "Белене" се множат, пише "Сега". България скоро ще е собственик на чисто нов ядрен реактор, но още не е наясно какво ще прави с него. След броени дни - на 31 март, изтича срокът, в който правителството трябваше да каже на руската страна ще го бъде ли проектът "Белене" и при какви условия. Бъдещият икономически министър Делян Добрев вече се изказа, че вероятно ще има ново отлагане и че "трябва да се вземе прагматично решение, а не да се изпада в крайни чувства". Вицепремиерът Симеон Дянков от седмици също говори за удължаване. Ако това се случи, София и Москва трябва да подпишат анекс за 15-а поредна отсрочка.

За АЕЦ "Белене" има инвеститор от САЩ, разкрива в интервю за "Новинар" Йордан Костадинов, ядрен експерт. По думите му тази централа е жизнено необходима за страната ни, защото идват времена, в които ще имаме необходимост от електроенергия, и то на приемливи цени. Ако успеем да направим това до 2017-2018 година, ще имаме цени на електроенергията, които ще бъдат съпоставими с тези в Европейския съюз. Имаме един проект, който има 97 процента готовност. Би трябвало да се намери решение и да се изгради тази централа, защото надали ще ни се случи втори шанс да имаме такава добра оферта.

Реактор на шията, коментира "Стандарт". Казусът "Белене" взе главите не на един и двама министри и шефове на НЕК и роди не една и две безумни идеи. Като например тази да се доплати и препродаде готовият вече ядрен реактор. Въпросът е кой ще купи почти готовия реактор ВВЕР-1000 V-466, поръчан за АЕЦ "Белене" по старата, междинна технология AES-92, която експертите определят като поколение 2 плюс? Вместо да си поръча нов блок ВВЕР-1200 от третото поколение реактори AES-2006, от които Русия планира да построи над 30 до 2030 г.? Ако някой реши да купи този технологично остарял реактор, то ще го направи за цена, не повече от 50-60% от тази, която ние сме платили. Следователно дори и да успеем да продадем реактора, то ще е с огромна загуба.

България се развива напук на правителствата, коментира "Сега". Докато бизнесът печели битки и понася поражения, политици и чиновници си играят на визии, концепции и кръгли маси, подплатени с хонорари и усвояване на европари. В репертоара на всяко ново българско правителство неизменно влиза и поредната нова стратегия за развитие на туризма. Докато предни години по кабинети и работни групи се размятаха проекти, бетонът поглъщаше плажове, дюни и блатни кокичета, морето стана помийна яма, а планинските курорти натежаха от петзвездни хотелски мастодонти. От друга страна, днес световни спецове не спират да хвалят "алпийската" класа на Банско и Пампорово. И за лошото, и за доброто приносът е на бизнеса. Държавата отсъства.  Поуката е позната - държавата помага най-добре, когато не се меси и не пречи. Това е аксиома за България. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати