28 Март 2024 г. Четвъртък

Владимира Янева предлага съдия със спорна репутация за свой заместник

2012-03-19 20:10:13
Председателят на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева е предложила за свой заместник и ръководител на наказателното отделение в съда Петя Крънчева. Номинацията трябва да бъде гласувана от Висшия съдебен съвет (ВСС) на заседанието в четвъртък, става известно от обявения на сайта на съвета дневен ред.

Името на Крънчева се е появявало в проверки на съдебния инспекторат и различни медийни публикации в негативна светлина – андидатирани () съдебни решения, множество забавени дела и т.н.
Постът е ключов поради няколко причини. Председателят на наказателната колегия отговаря за движението и разпределението на делата между съдиите. По дефиниция, СГС гледа на първа инстанция едни от най-тежките наказателни дела в България.

Той е единственият компeтентен съд по дела срещу магистрати, членове на министерски съвет и депутати. Ролята на зам.-председателя е изключително важна, защото той отговаря за равномерното натоварване на съдиите. В досегашната работа на Владимира Янева пролича практиката, тя да делегира едно от основните си правомощия – разрешенията за подслушване - на своите заместници. При това положение е твърде вероятно именно бъдещият зам.-председател да подписва исканията от МВР и службите.

Мястото на заместник-председател на СГС е свободно след оставката на съдия Величка Цанова. Тя напусна поста след като Янева беше избрана за административен ръководител на съда. Цанова беше основният конкурент на Янева, като двете стигнаха до балотаж. В крайна сметка при следващото гласуване, членовете на ВСС избраха Янева.

Според Закона за съдебната власт заместници се предлагат по преценка на председателя, но практиката е, кандидатурите да се обсъждат на общо събрание на съдиите. В края на януари такова се състоя и тогава съдиите от Наказателното отделение са предложили своя колега Владимир Астарджиев.

Съдейки по публичните изказвания, Владимира Янева дава по-скоро противоречиви сигнали за това как, кога и кой ще бъде предложен  за зам.-председателя на СГС.

В интервю за в. "24 часа" малко след избора й, Янева казва, че ще направи събрание на което ще чуе предложенията на наказателните съдии за ръководител и след това ще вземе решение.
Впоследствие на няколко пъти, без ясни мотиви, председателката на съда отлагаше избора занапред.

Съдии от СГС разказаха пред "Дневник", че преди няколко седмици, след настояване на съдиите от наказателното отделение тя е провела събрание. На него е отказала да чуе мотивите на съдиите за заместник и е казала единствено, че "кандидатът ми в момента го няма." Единственият аргумент в подкрепа на кандидатурата на Крънчева, който Янева изложила бил, че е "човек на когото има доверие." Единственият съдия подкрепил Петя Крънчева е била колежката й Румяна Ченалова, която беше наказана от ВСС заради контакти с плевенския лобист Красьо Черния. На въпрос към Владимира Янева от съдиите - дали все пак кандидатът ще бъде представен, семейната приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов отговорила положително.

Миналата седмица станало ясно, че Янева е внесла предложението си без да казва на колегите си.
"Дневник" отправи въпроси и към Янева, като очакваме отговор до утре следобед.  Липсата на официални мотиви за издигането на Крънчева контрастира с публично известната информация за нея.

Преди няколко години, нейният колега –Като министър, Върбанов е водел добросъвестна политика, а действията му при отпускане на субсидия са плод на разумно държавническо мислене. За съжаление нито един министър след него не е предприел подобни стъпки. Може да се каже, че България е изгубила от това, че няма хора като него."

След това изказване на Крънчева, главният съдебен инспектор Ана Караиванова коментира, че ИВСС ще започне проверка на делото.

Петя Крънчева е съдията, която оправда подсъдимите по делото за убийството на Милчо Бонев-Бай Миле. По процеса през 2007 г.беше разпитан и основателя на бившата СИК Младен Михалев-Маджо.  Заседанието стана известно с безпрецентните мерки за сигурност в съдебната палата, които включваха  отцепване на част от пейките в залата и претърсване с метален детектор на всички присъстващи. Освен това Маджо беше оставен да се държи както си пожелае - той позира за снимки в залата, след като закъсня с три часа. Освен това се оказа, че е минал през специален коридор, който се използва от съдиите, за да не се срещат с подсъдимите. Съдия Крънчева му направи единствено забележка, че е закъснял.


По този повод тогавашният председател на Върховния административен съд(ВАС) Константин   ревърнаха съдебната зала в ресторант, нощен бар. Според мен държавата не спря, както написа един вестник, а застана мирно, когато Маджо минаваше."

През май 2011 г. Крънчева наложи условна присъда за престъпление по служба на бившия шеф на Софийската районна прокуратура от времето на Никола Филчев Славчо Кържев, като мотивите не са публикувани до ден днешен.

Крънчева гледа процеса за убийството на студента Стоян Балтов, като върна делото за доразследване.

Освен това дело, Крънчева върна на прокуратурата и процесът за пране на пари срещу бившия шеф на "Топлофикация София" Валентин Димитров след като мисли повече от пет месеца. Тя не беше открита на мобилния си телефон за коментар на номинацията й. Отправихме въпроси към нея през пресцентъра на съда.

Тука има проверка, тука няма проверка

Последната поява на името на Крънчева в медийното пространство беше след като стана ясно, че градският прокурор Николай Кокинов е пуснал сигнал в инспектората към ВСС срещу нея по делото срещу бившия директор на "Озеленяване"  Любомир Ников. Съдия Крънчева осем месеца го държи, без да го насрочва, независимо, че по закон срокът за това е до три месеца. Накрая го връща на прокуратурата за отстраняване на съществени процесуални нарушения.

Две години държавното обвинение отстранява грешките. Междувременно обаче Ников иска делото му незабавно да влезе в съда. Този път друг съдия се произнася – дава на прокуратурата два месеца срок (до 11 юли 2010 г.), за да реши какво да прави. Пет дни след този срок – на 16 юли 2010 г., Софийска градска прокуратура внася нов обвинителен акт вече за тежка умишлена безстопанственост срещу Ников. Делото отново е при съдия Крънчева, но вместо да го прекрати защото срокът е окончателно изтекъл, тя отново го връща на СГП.

Прокуратурата и друг път не е била доволна от работата на Крънчева. Такъв е случаят с делото срещу Евелин Банев - Брендо. През 2009 г. тя го връща на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения. След като обвинителният акт е внесен повторно, от обвинението искат отвода на Крънчева. Налага се тогавашния председател на СГС Георги Колев да издаде заповед делото да бъде върнато за ново компютърно разпределение. Освен това от разпореждането на Колев, с което "Дневник" разполага (в прикачения файл) става известно, че срещу Крънчева има проверка от инспектората към Висшия съдебен съвет. Чакаме отговор от надзорния орган какви са резултатите от нея.


От инспектората към Върховната касационна прокуратура (ВКП) също проверяват действията на Крънчева по делото срещу Ников, съобщиха за "Дневник" от обвинението. За разлика от тях обаче от етичната комисия към ВСС никога не са получавали сигнали срещу Крънчева и не са известни други проверки срещу нея. Това стана известно от думите на члена на комисията Стефан Петров, който заяви пред "Дневник", че няма какво да коментира, след като случаите не са му известни.

Забавени дела

Според статистическите данни за работата на отделните съдии от наказателното отделение за 2009г., 2010г. и 2011г. - съдия Крънчева е с най-много останали висящи дела в началото на отделните отчетни периоди, най-малко постъпили дела през разглеждания период и най-малко решени дела.

От справка в информационната система на СГС, с която "Дневник" разполага, става известно, че към момента съдия Крънчева има да пише мотиви към много първоинстанционни дела, по които са постановени присъди преди повече от шест - седем месеца.


Петя Крънчева беше сред четиримата магистрати от СГС, предложена от инспектората на ВСС за по-леки наказания - порицание или забележка заради забавени дела. На въпрос на "Правен свят" пресслужбата на СГС са отговорили, че почти веднага след излизането на доклада на ИВСС, Владимира Янева е наказала тези съдии, в това число и Крънчева, с "обръщане на внимание". Независимо от това, в края на ноември ВСС повиши Петя Крънчева в ранг "съдия във ВКС и ВАС"– без обяснения защо след наказание следва поощрение.

Според информационната система на СГС, Крънчева има да пише решения и по дела, обявени за решаване през следващите няколко месеца и до края на годината.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати