26 Април 2024 г. Петък

Напускането на Трайков е загуба за правителството!

2012-03-19 09:25:25

Подалият оставка Трайчо Трайков е действал винаги в интерес на българските граждани, а напускането му ще е загуба за българското правителство. 

Това обяви пред bTV посланикът на САЩ Джеймс Уорлик, подкрепи напусналия енергиен министър Трайчо Трайков, който беше един от поддръжниците на проучването за шистов газ. 

Според Уорлик бившият управник е действал само в интерес на българските граждани и е работил добре както със САЩ, така и с Русия. 

„Той е добър човек. Явно случката в Катар е капката, която е преляла чашата”, заяви Уорлик. По думите му само България може да реши какво да прави с проучването за шистов газ. 

„Въпреки това, ако бях на ваше място, щях да искам да знам дали има подобно природно богатство на територията на страната“, смята Уорлик. 

Той обяви, че проучването дали има шистов газ в страната е важно за енергийната политика на страната.

„България заема стратегическо място на геополитическата карта, а гражданите й плащат около 4 пъти повече за енергия в сравнение с американците. Всичко това е заради доставките само от един източник, а той покрива 90% от нуждите на страната”, допълни посланикът на САЩ.

Според него България се нуждае от прагматично, а не емоционално решение относно проучването и добива на шистов газ. Трябвало да се разгледат всички положителни и отрицателни страни, както е направено в редица други държави, сред които Полша и Унгария.

Уорлик уточни, че има пълна вяра на думите на премиера Бойко Борисов, че АЕЦ „Белене” няма да се строи. Той допълни, че финансовият министър Симеон Дянков и Трайчо Трайков лично са съобщили това на руски представители при една от визитите им в Москва. 

„Явно министър-председателят е разбрал, че този проект е твърде скъп, а и към момента няма инвеститори. Знам, че Борисов лично е казал на руснаците, че иска да се развива 7 реактор на АЕЦ „Козлодуй”, каза посланикът.

 

В същото време стана ясно, че строителят на атомната централа "Росатом" слага кръст на проекта и ще изтегли всички свои работници от строителната площадка.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати