29 Март 2024 г. Петък

Добрев не помнел кой му предложил министерско кресло

2012-03-19 09:21:16

“Не си спомням кой ми се обади да ми предложи поста на министър на икономиката, енергетиката и туризма“, заяви номинираният за поста Делян Добрев пред bTV.

Той уточни, че в четвъртък вечерта, когато стана ясно, че предшественикът му Трайчо Трайков ще подаде оставка, са му се обадили и двамата вицепремиери Цветан Цветанов и Симеон Данков и министър-председателят Бойко Борисов.

 

Добрев обаче все пак си припомни, че май Цветанов му е звъннал първи.

Въпросът кой назначава и освобождава министри нашумя след като Трайчо Трайков заяви, че не Борисов, а Цветанов го е информирал, че е взето политическо решение да му бъде поискана оставката след връщането на правителствената делегация от Катар.

Номинираният за икономически министър Добрев допълни още, че не може да коментира събитията около освобождаването на предшественика си.

“Аз разбрах доста късно за тази оставка. Говорих с Трайков по телефона след връщането му от Катар, но той не ми каза. В момента, в който затворих една журналистка ми се обади и ме попита дали е вярно, че Трайчо Трайков си е подал оставката. Аз отказах да коментирам“, разказа Добрев.

По думите му той не държи на поста на министър и не го приема като фикс идея. Той определи политическата си кариера като “неблагодарна работа“ и допълни, че ако се върне 4-5 години назад, не знае дали отново би тръгнал по този път.

Относно бъдещата си работа като министър, Добрев обясни, че основен приоритет за него ще бъде икономиката, а не енергетиката. По негови думи трябва държавата да помогне на малкия и средния бизнес. Той уточни, че това може да стане най-лесно чрез еврофондовете.

“Всички говорим за енергетика, а икономиката е най-важната тема. Икономическият растеж е много нисък. Малките и средните фирми чувстват натиска на кризата. Трябва целенасочено да се хвърлят усилия в тази посока“, заяви Добрев.

По думите му за строежа на АЕЦ “Белене“ трябва да се вземе информирано решение. Той допълни, че българо-руски проект в сегашния му вид няма да има. Добрев допълни, че все още се чака експертната оценка на консултантите от HSBC, които да препоръчат най-изгодното за страната ни решение.

Бъдещият министър обясни, че поръчаният вече реактор може или да бъде монтиран като 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй“ или да бъде продаден на държава, която в момента строи атомна централа.

Добрев допълни, че първите му задачи като шеф на МИЕТ ще са да се справи с проблема в “Горубсо-Мадан“. Работниците там не взимали заплати месеци наред и започна процедура по отнемане на концесията.

Другият му приоритет на първо време ще бъде договарянето на по-ниска цена на руския природен газ.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати