26 Април 2024 г. Петък

Делян Добрев: Не държа особено на тази работа, приемам я като отговорност

2012-03-19 07:35:34
Номинираният за министър на икономиката Делян Добрев обяви, че не държи особено на работата като министър, а я приема по-скоро като отговорност. Изказването му беше направено в интервю за Би Ти Ви в отговор на въпрос дали се притеснява, че попада в среда на интриги и може да го последва съдбата на Трайчо Трайков, за когото стана ясно, че е бил помолен да подаде оставката си непосредствено след напускането на самолета, с който българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов се върна от Катар.

Да ви кажа честно, това не ме притеснява особено. Не държа особено на тази работа, поемам я по-скоро като отговорност. Смятам да правя това, което смятам за най-добро. Добрев обясни, че планира да обърне много повече внимание на икономиката, "защото три години говорим за енергийни проекти, които не са най-важната тема на деня". Най-важна е икономиката и да има икономически растеж, смята номинираният за министър.

Добрев сподели още, че поема тази работа с огромно притеснение и с огромно напрежение, защото тя никак не е лека. Той оцени като най-тежък ресорът енергетика, за който отговаря като зам.-министър и призна, че се е притеснявал да поеме дори и този пост.

От обясненията на Добрев стана ясно, че не премиерът Бойко Борисов му е съобщил политическото решение той да бъде следващият министър на икономиката, след като Трайков подаде оставка. Досегашният заместник-министър заяви, че това му е било съобщено в няколко последователни разговора с Борисов, Цветан Цветанов и Симеон Дянков, не не може да си спомни кой от двамата вицепремиери му се е обадил пръв. 

Добрев разказа още, че вечерта, когато ръководството на ГЕРБ по спешност прие оставките на Трайков и здравния министър Стефан Константинов, се е чул с министъра си по телефона, който на следващия ден е трябвало да гостува в сутрешния блок на Би Ти Ви. Добрев искал да му разкаже всички подробности около проблема с ГОРУБСО - Мадан, но Трайков звучал "незаинтересован". Реших, че е изморен от пътуването и ще е по-добре да се чуем отново на сутринта. След това обаче звъннал другият му телефон и една журналистка го попитала дали е вярно, че Трайков е подал оставка. Така той разбрал за случилото се с министъра.

Аз бях изключително потресен, много колеги народни представители също ми се обадиха да ме питат какво се случва, сподели Добрев.

Но аз не съм станал министър, за да оцелявам, а за да правя това, което смятам за добро, обяви той. Добрев заяви, че има няколко задачи, с които смята да се заеме още тази седмица след, като назначението му бъде гласувано от депутатите. Това е съдбата на ГОРУБСО – Мадан, а също и преговорите за постигане на отстъпка от 10-15% от цената на руския природен газ по стария търговски договор.

До другата седмица резултатите от тях трябва да са ясни и ако такава отстъпка бъде договорена, тя трябва да е факт от 1 април, обясни Добрев. Затова според него, ако от началото на следващия месец има увеличение на цената на топлоенергията, то трябва да е по-малко от предварително обявеното.

Добрев отказа да коментира темата за картел на пазара на горива в страната, защото "не обичам да твърдя нищо, преди да се запозная с фактите." Според него, ако фирмите не успеят да докажат, че не се определяли цените по непазарен начин, трябва да им се наложат много големи санкции.

По повод на факта, че премиерът Борисов играе карти с шефа на "Лукойл4 Валентин Златев Добрев обясни, че няма ивестни приятели и не познава никого от сферата на енергетиката. През десетте месеца, в които бил зам.-министър, умишлено не се срещал с представители на този бизнес и не смятал тепърва да навлиза в такива връзки.

Добрев повтори, че според него депутатът от ГЕРБ Валентин Николов е много подходяща кандидатура за зам.-министър в министерството на икономиката. Промени в политическия кабинет на министерството също щяло да има, но това ще се изясни едва след официалното му встъпване в длъжност и след като всички кадрови промени бъдат одобрени от премиера Борисов.

Бъдещият министър на икономиката обяви като абсолютно постижимо до края на годината в малкия и средния бизнес по програма "Конкурентноспособност" да влязат между 850 млн. лв. и 1 млрд. лв. Аз мисля да гоня тази цел, защото сега трябва целенасочено да се хвърлят усилия в подкрепа на малкия и средния бизнес, което ще ес отрази и на икономически растеж, обясни Добрев.

Чувствам се доста уверен, че ще се справя с тази задача, защото преди да започна да се занимавам с политика, се занимавах точно с това. Добрев припомни, че преди да се кандидатира на изборите като представител на ГЕРБ е имал консултански бизнес, свързан с осъществяването на европроекти. От време навреме се замислям, че ако можех да върна времето с 4-5 години, едва ли щях да се захвана с политика, сподели Добри.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати