23 Април 2024 г. Вторник

Валентин Златев: Няма как цената на бензина да падне

2012-03-19 07:27:04
"Искрено ми се иска цените на нефта да падат, но не виждам предпоставки това да се случи. Светът е в криза. Не виждам предпоставки за сваляне на цените на бензина. Българските политици трябва да мислят как да направят този ценови удар по-лек".

Това заяви генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев в предаването на Би Ти Ви "Нека говорят".

Той похвали работата "в последните месеци" на министъра в оставка Трайчо Трайков и заяви, че очаква с нетърпение резултатите от проверката на Комисията за защита на конкуренцията за картел на горивата.  
На въпроса защо го наричат олигарх, Златев отговори, че хората, които най-често използват тази дума, най-рядко отварят тълковния речника. "Олигарх означава съчетание на икономическа, политическа и медийна власт. Аз с политика не се занимавам, нямам медии, какъв олигарх съм аз. Аз съм високоплатен чиновник в международна корпорация, професионален мениджър, заради което получавам своите пари. Понеже компанията е голяма в държавата, аз поддържам отношения с всички институции", поясни Златев. Първият си милион получил е от възнаграждения от фирмата, в която работя.   
Валентин Златев илюстрира темата за цените на горивата в България с няколко цветни графики. "От началото на 2012 година котировките на нефт са скочили с 32 процента, със 7.4 процента е поскъпнал долара спрямо лева. При тези условия дизелът в България се е увеличил с  15 процента, а бензина – с 13 процента", посочи той. Отхвърли и твърдението,  че цената на бензина у нас е сред най-високите в Европа.

Посочи още намаления износ на Ирак и Либия, който другите страни –износители на петрол не могат да компенсират. Положението би станало още по-тежко, ако се стигне до военна интервенция в Иран, предупреди той. "В такава ситуация работата на българските политически институции е да измислят начин да направят този удар по-лек за хората. Ние нямаме голяма  възможност да маневрираме", препоръча още шефът на "Лукойл България." На няколко пъти заяви, че нефтените компании са заинтересовани цените да са по-ниски, защото така ще продават повече.

По повод становището на Комисията за защита на конкуренцията, Златев уточни, че това е "предположение или твърдение за възможно наличие на картел - това е законовата процедура, която те трябва да извървят, за да стигнат до заключение дали има картел или не". Допълни, че приветства проверката и в писмо е настоявал за това. Напомни обаче, че проверки на същата комисия и през 2009 г., и през 2010 г. са показали, че няма картел.

За отстраняването на Трайков

На въпроса дали министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е отстранен заради конфликта си с "Лукойл-България", Златев заяви, че след първоначалното "неподготвено изказване" на Трайков за лиценза, те са се срещали на няколко пъти. "Той след това ни покани и аз съм обяснявал как се формира себестойността на производството в завода, защо е такава цената. В последната година имахме много добри отношения с министъра", разказа Златев.

Допълни, че при срещата на президента на корпорацията Вагит Алекперов с Борисов през септември, "министър Трайков беше единственият, който ни защити и каза, че това с лиценза е неправилно".

"Той доста напредна в последните месеци на своето управление, ние добре работихме с него"Няма какво да ми предложат политиците, с което да ме съблазнят". "Отношенията между бизнеса и политика стават сложни, когато бизнесмените започнат да се занимават с политика, а политиците – с бизнес", заяви Валентин Златев.
Той за пореден път отхвърли обвиненията към компанията, че е монополист в страната. "В радиус от 900 км от София има 14 нефтопреработващи завода, в Румъния и Гърция, където нямаме граници, са шест. В България има 250 вносители на горива, милион и петстотин хиляди лизенцирани складове извън Лукойл. Повече от половината от складовете не принадлежат на нас. Къде е монополът?"

Попита защо лидерът на ДСБ Иван Костов говори за монопол, "след като преди 12 години ни е продал този завод. Какво се е променило оттогава до ден днешен, щом тогава не е имало монопол?".

За отношенията си с управляващите


"Последният ми личен разговор с премиера Борисов беше когато ми се роди второто дете, а последният служебен – когато направихме инвестицията за милиард и половина в завода. Това тежи, разбира се, бих искал по-често да се чуваме". Така генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев коментира отношенията си с управляващите. Подчерта, че единственият министър, който познавам в това правителство, е Вежди Рашидов, защото го цени и колекционира негови творби.

"По-трудно е да имаш приятел за премиер, отколкото непознат за премиер. Към непознатия се отнасяш като към институция, а когато има приятелство да преглътнеш, да изтърпиш, да замълчиш", поясни още Златев в  отговор на въпрос. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати