24 Април 2024 г. Сряда

"Трайков хубаво си отиде, но защо остана Младенов?"

2012-03-19 05:49:53

Преглед на печата на 19 март

Промените в кабинета и подадените оставки на Трайчо Трайков и Стефан Константинов са основна тема в българския печат за днешния 19 март.

Премиерът Бойко Борисов прехвърли отговорността за оставката на енергийния министър Трайчо Трайков върху ГЕРБ, отбелязва "Сега". Борисов бе категоричен, че без санкцията на партията е невъзможно отстраняването на когото и да било. Това не е възможно без политическата воля на ГЕРБ", бе подчерта той пред ТВ 7.

Външният министър Николай Младенов призна, че организационният гаф, с който започна икономическият форум в Катар, е бил по негова вина, допълва по темата "Дума". "Моя беше грешката, че бизнес форумът в Катар не беше отместен за друг час", са думите на Младенов, цитирани от изданието.

"Трайков хубаво си отиде, но защо остана Младенов?", се пита в заглавието над анализа в "Сега". "Младенов очевидно е по-обигран в пиара и това му гарантира оцеляване въпреки хаоса, който създаде в своето министерство", се посочва в коментара.

"Премиерът е напълно последователен в своите действия - винаги когато прецени, че за екипа, за политиките, за управленската програма на ГЕРБ е наложителна подобна смяна, той не се е колебае да направи персонални промени в МС. В това няма никаква драма, по-важното е те да проведат политиките, които по една или друга причина се забавиха.

Аз лично гледам на новите министри с голяма симпатия, спокойно и оптимистично, споделя в интервю за "Труд" председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

По думите й отстраняването на Трайков се дължи на наслагване на проблеми - проучванията за шистов газ, споразумението "Акта", недостатъчното усвояване на пари по оперативна програма "Конкурентоспособност" и т.н.

Не така обаче мисли червеният депутат Румен Овчаров, според който е смешно да се твърди, че причината за оставката на Трайков е Катар. В интервю за "24 часа""">Очевидно част от проблемите на Трайков идват от енергийните проекти и намесата на Русия, но това не е единственият проблем, заявява пред "Новинар" социологът Живко Георгиев.

"Аз не съм готов прекалено детайлно да анализирам всички онези зони, които се навързват около неговия статус като министър с твърде широк портфейл, но очевидно се държеше като бяла врана в публично дебатираните политически жестове на правителството", смята експертът. По думите му каквото и да значи тази оставка, очевидно премиерът Бойко Борисов стяга редиците.

Във финалната права на мандата навярно му е подсказана идеята, че най-доброто за правителството на ГЕРБ е то да не бъде достатъчно персонифицирано извън неговата мощна фигура. Останалите могат дабъдат в някакъв смисъл прозрачни за широката публика, та когато ги гледат, да виждат него, а не тях самите", анализира Георгиев. 

Пред "24 часа"Малкият и средният бизнес трябва да получат подкрепата по Оперативна програма "Конкурентоспособност", там имаме огромен ресурс от 1,2 млрд. евро, които трябва по най-бързия начин да влязат във фирмите. Малките и средните предприятия са тези, които разкриват работни места и вадят икономиката от кризите... Според мен за 2012 г. трябва да търсим ръст на икономиката около 3 процента, а за следващите години ни е необходим 5 и над 5 на сто."

Да отпадне платеният избор на екип при операции и израждания в болниците. Това обещава новият министър на здравеопазването Десислава Атанасова в интервю за "Телеграф". Атанасова е категорична, че наредбата за избор на екип е незаконосъобразна.

Новият министър не подкрепя и идеята спешна помощ да мине към областните болници. "Не смятам, че един ангажимент на държавата може да бъде ситуиран в една болница - търговско дружество", категорична е Атанасова.

"Властта без отговори за Студентския град" е водещото заглавие за "Дума". Всички реституции на "земеделска" земя и превръщането й в строежи в столичния Студентски град са извършени според закона, а ако има нарушения, изтеклият срок за давност не позволява да се образуват съдебни дела.

Съдът е отказал да уважи дори жалба на Лесотехническия университет срещу частен строеж в двора му, а незаконно заграбване на терен на Националната спортна академия не може да бъде наказано, понеже изминали над 10 години. Това става ясно от отговорите на МРРБ, МВР, прокуратура, областен управител до просветната комисия в НС, уточнява вестникът.

До 2020 г. картата на България ще бъде прекроена за пореден път, коментира под глава "Преса". Вместо 28-те области те ще станат до 12, предвижда "Национална програма за развитие на България 2020". Стратегията задава рамките на бъдещите оперативни програми, с които страната ще усвоява еврофондовете след 2014 г.

Според водещата новина на "Сега" България ще трябва да вдига още пенсионната възраст за жените. Тежките пенсионни реформи у нас все още не са приключили, става ясно от Бялата книга за адекватни, сигурни и устойчиви пенсии на Европейската комисия.

В нея равните условия за пенсиониране на жените и мъжете са сред основните препоръки на Европа към държавите членки. В момента жените у нас се пенсионират три години по-рано, а идеята е след плавното вдигане на пенсионната възраст с по четири месеца на година, което започна от началото на тази, разликата да се стопи
на 2 години.

Пазарът на труда в България продължава да се влошава, пише "Капитал Daily". С над 102 хил. души са намалели заетите в България между 15 и 64 г. в сравнение с година по-рано и броят им достигна 2.908 млн, показват данни на Националния статистически институт за миналата година.

Над 25 000 души, които са били осигурявани на 4-часов работен ден, излязоха на светло, информира "Дума". След проверки на НАП и Инспекцията по труда работодателите им вече започват да обявяват, че им плащат за пълно работно време и им внасят осигуровки на двойно по-висок доход.

Природният газ у нас ще поскъпне с над 12 процента от 1 април, съобщава на първа страница "Класа", позовавайки се на Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. 
По думите му в момента не се наблюдава намаление на цените на нефта по международните пазари, нито на курса на долара спрямо еврото. Това са и двата основни параметъра, които определят цените на синьото гориво у нас.

Темата на "Труд" алармира, че се задава нова вълна на фалити на превозвачи. "Само през последните две години една пета от нашите членове фалираха. Скъпите горива могат да ускорят лавинообразно този процес", коментира зам.-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов. Според него в момента само делът на горивото вече е достигнал  50 процента от общата себестойност на превозите.

Според челото на "24 часа" незабележими за окото миникамера, монтирани в рекламните табелки, са най-новият трик, с който измамници крадат пинкодовете на банковите карти. Това разкрива Надя Петрова от Криминална полиция.

Модерните записващи устройства имат батерии, който издържат до 72 часа. На мястото на аналоговите скимери пък навлизат цифровите.

"Монитор"

Устройството, направено от специална титанова сплав, е по-тънко от милиметър, прилича на дебитна карта и се слага в отвора за истинската.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати