Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Септ 21
Начало arrow Политика arrow Визитата в Катар била изключителен успех на външния министър, но провал на ...

Визитата в Катар била изключителен успех на външния министър, но провал на Трайков

  Print E-mail
2012-03-18 10:40:35
източник: dnevnik.bg

Вицепремиерът Цветан Цветанов обяви, че посещението на българската делегация в Катар е било изключително успешно по заслуга на външния министър Николай Младенов. Бизнесфорумът с представители на българския и катарския бизнес обаче бил провален по вина на икономическия министър Трайчо Трайков.

Цветанов отхвърли твърдението на Трайчо Трайков, че той му е поискал оставката. В интервю за предаването "Седмицата"Не, просто, трябваше да взема на хартиен носител оставката, която трябваше да бъде написана от него. Защото това беше договорено".

Той повтори тезата си – че министърът на икономиката и енергетиката е подал оставка по лични причини и заяви, че  "с това, което се разви през вчерашния ден, смятам, че се дадоха отговори на всички въпроси".

 "Аз изпитвам уважение към всички колеги, с които съм работил. Не бих искал да бъда съдник на  дали е дал оставката, дали не е. Важното е, че има взето политическо решение на база депозирана оставка и това, което премиерът запозна Изпълнителната комисия вечерта", внесе допълнителна яснота по темата вицепремиерът.

Извънредното заседание на Изпълнителната комисия се е провело в Бояна. Първата точка на заседанието на партийното ръководство била оставката на Константинов, внесена още преди пътуването за Катар, а втора точка "това, което беше устно дадено като мотив за личния си избор, който прави Трайчо за напускане". Цветанов допълни, че дебатът в Изпълнителната комисия бил  Те не бяха; защо и да бъдат".

На въпрос дали вземането на решения за оставки на министри не е своеобразно "Политбюро"Управлението на страната в момента се подкрепя от парламентарната група на ГЕРБ... Цялата отговорност и всичко, което се генерира като напрежение в днешните условия, в които живеем. Виждате, че опозицията е доста креслива, доста изнервена, доста агресивна. На моменти дори преминават и всякакви граници на нормалното етично поведение. Така че в тази посока няма нищо лошо".

Вицепремиерът обяви, че когато се обсъждат проблемите в различните сфери, секторните политики се определят точно от Изпълнителна комисия, за да се вземе правилното политическо решение. Попитан защо тогава е отстранен министър Трайков, щом решенията в сферата на енергетиката и икономиката също са взимани от партийното ръководство, Цветанов отговори, че ГЕРБ носи отговорността за управлението на страната.

"АЕЦ "Белене" няма да се прави като българо-руски проект", подчерта още Цветанов. Допълни, че в момента се обсъжда вариантът реакторът за Белене да бъде използван за седми реактор в АЕЦ "Козлодуй", "но пак няма да бъде българо-руски".

"Търсим възможности и за други водещи европейски или световни енергийни компании, които да участват в този проект, за да може да вървим към това, което всеки говори през последните години", каза Цветанов. И декларира, че "решението трябва да бъде единствено водено от интереса на държавата и на обществото. Не отговори обаче ясно на въпроса дали България ще се произнесе в края на март за съдбата на проекта АЕЦ "Белене".
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини "Колко важен трябва да е Пламен Георгиев, проваленият председател на злощастната КПКОНПИ", пише в позиция на Кристиан Вигенин от името на ПГ на "БСП за България"."Подиграха ...
  Новини Само след два дни ще гласуваме, за да изпратим своите представители в Европейския парламент, които ще защитават нашите интереси в голямото европейско семейство в следващите пет ...
  Новини Пълна проверка на 746 къщи за гости, които са построени с евросредства започват МВР, НАП и ДФЗ, обявиха МВР шефът Младен Маринов и министърът на земеделието Румен Порожанов. "От 2015 г. до ...
  Новини Изключително висока е цената в обществената поръчка за наем на машините за изборите. Това мнение изрази пред БНР бившият депутат адвокат Петър Славов. Той посочи, че наемът за една машина ...
  Новини Еврокомисарят по цифрова икономика и общество и водачът на листата на ГЕРБ за предстоящите избори за Европейски парламент Мария Габриел прогнозира победа за нейната партия на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?