Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Фев 27
Начало arrow Политика arrow Визитата в Катар била изключителен успех на външния министър, но провал на ...

Визитата в Катар била изключителен успех на външния министър, но провал на Трайков

  Print E-mail
2012-03-18 10:40:35
източник: dnevnik.bg

Вицепремиерът Цветан Цветанов обяви, че посещението на българската делегация в Катар е било изключително успешно по заслуга на външния министър Николай Младенов. Бизнесфорумът с представители на българския и катарския бизнес обаче бил провален по вина на икономическия министър Трайчо Трайков.

Цветанов отхвърли твърдението на Трайчо Трайков, че той му е поискал оставката. В интервю за предаването "Седмицата"Не, просто, трябваше да взема на хартиен носител оставката, която трябваше да бъде написана от него. Защото това беше договорено".

Той повтори тезата си – че министърът на икономиката и енергетиката е подал оставка по лични причини и заяви, че  "с това, което се разви през вчерашния ден, смятам, че се дадоха отговори на всички въпроси".

 "Аз изпитвам уважение към всички колеги, с които съм работил. Не бих искал да бъда съдник на  дали е дал оставката, дали не е. Важното е, че има взето политическо решение на база депозирана оставка и това, което премиерът запозна Изпълнителната комисия вечерта", внесе допълнителна яснота по темата вицепремиерът.

Извънредното заседание на Изпълнителната комисия се е провело в Бояна. Първата точка на заседанието на партийното ръководство била оставката на Константинов, внесена още преди пътуването за Катар, а втора точка "това, което беше устно дадено като мотив за личния си избор, който прави Трайчо за напускане". Цветанов допълни, че дебатът в Изпълнителната комисия бил  Те не бяха; защо и да бъдат".

На въпрос дали вземането на решения за оставки на министри не е своеобразно "Политбюро"Управлението на страната в момента се подкрепя от парламентарната група на ГЕРБ... Цялата отговорност и всичко, което се генерира като напрежение в днешните условия, в които живеем. Виждате, че опозицията е доста креслива, доста изнервена, доста агресивна. На моменти дори преминават и всякакви граници на нормалното етично поведение. Така че в тази посока няма нищо лошо".

Вицепремиерът обяви, че когато се обсъждат проблемите в различните сфери, секторните политики се определят точно от Изпълнителна комисия, за да се вземе правилното политическо решение. Попитан защо тогава е отстранен министър Трайков, щом решенията в сферата на енергетиката и икономиката също са взимани от партийното ръководство, Цветанов отговори, че ГЕРБ носи отговорността за управлението на страната.

"АЕЦ "Белене" няма да се прави като българо-руски проект", подчерта още Цветанов. Допълни, че в момента се обсъжда вариантът реакторът за Белене да бъде използван за седми реактор в АЕЦ "Козлодуй", "но пак няма да бъде българо-руски".

"Търсим възможности и за други водещи европейски или световни енергийни компании, които да участват в този проект, за да може да вървим към това, което всеки говори през последните години", каза Цветанов. И декларира, че "решението трябва да бъде единствено водено от интереса на държавата и на обществото. Не отговори обаче ясно на въпроса дали България ще се произнесе в края на март за съдбата на проекта АЕЦ "Белене".
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  Новини Слави Трифонов учреди партията си с новото име "Има такъв народ", съобщи БНР. На учредителното събрание не бяха допуснати представители на медиите. Присъствали са 808 делегати, при ...
  Новини Не искам да се надлъгваме с това кой водомер на коя територия е. Ще си получат актовете. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред БНТ по повод ...
  Новини Проблемът не е в бруталните атаки към държавния глава, а в управлението на държавата, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи и спазването на закона от тяхна ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?