18 Април 2024 г. Четвъртък

Визитата в Катар била изключителен успех на външния министър, но провал на Трайков

2012-03-18 10:40:35
Вицепремиерът Цветан Цветанов обяви, че посещението на българската делегация в Катар е било изключително успешно по заслуга на външния министър Николай Младенов. Бизнесфорумът с представители на българския и катарския бизнес обаче бил провален по вина на икономическия министър Трайчо Трайков.

Цветанов отхвърли твърдението на Трайчо Трайков, че той му е поискал оставката. В интервю за предаването "Седмицата"Не, просто, трябваше да взема на хартиен носител оставката, която трябваше да бъде написана от него. Защото това беше договорено".

Той повтори тезата си – че министърът на икономиката и енергетиката е подал оставка по лични причини и заяви, че  "с това, което се разви през вчерашния ден, смятам, че се дадоха отговори на всички въпроси".

 "Аз изпитвам уважение към всички колеги, с които съм работил. Не бих искал да бъда съдник на  дали е дал оставката, дали не е. Важното е, че има взето политическо решение на база депозирана оставка и това, което премиерът запозна Изпълнителната комисия вечерта", внесе допълнителна яснота по темата вицепремиерът.

Извънредното заседание на Изпълнителната комисия се е провело в Бояна. Първата точка на заседанието на партийното ръководство била оставката на Константинов, внесена още преди пътуването за Катар, а втора точка "това, което беше устно дадено като мотив за личния си избор, който прави Трайчо за напускане". Цветанов допълни, че дебатът в Изпълнителната комисия бил  Те не бяха; защо и да бъдат".

На въпрос дали вземането на решения за оставки на министри не е своеобразно "Политбюро"Управлението на страната в момента се подкрепя от парламентарната група на ГЕРБ... Цялата отговорност и всичко, което се генерира като напрежение в днешните условия, в които живеем. Виждате, че опозицията е доста креслива, доста изнервена, доста агресивна. На моменти дори преминават и всякакви граници на нормалното етично поведение. Така че в тази посока няма нищо лошо".

Вицепремиерът обяви, че когато се обсъждат проблемите в различните сфери, секторните политики се определят точно от Изпълнителна комисия, за да се вземе правилното политическо решение. Попитан защо тогава е отстранен министър Трайков, щом решенията в сферата на енергетиката и икономиката също са взимани от партийното ръководство, Цветанов отговори, че ГЕРБ носи отговорността за управлението на страната.

"АЕЦ "Белене" няма да се прави като българо-руски проект", подчерта още Цветанов. Допълни, че в момента се обсъжда вариантът реакторът за Белене да бъде използван за седми реактор в АЕЦ "Козлодуй", "но пак няма да бъде българо-руски".

"Търсим възможности и за други водещи европейски или световни енергийни компании, които да участват в този проект, за да може да вървим към това, което всеки говори през последните години", каза Цветанов. И декларира, че "решението трябва да бъде единствено водено от интереса на държавата и на обществото. Не отговори обаче ясно на въпроса дали България ще се произнесе в края на март за съдбата на проекта АЕЦ "Белене".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати