23 Април 2024 г. Вторник

Плевнелиев: Референдум за АЕЦ "Белене" не може да има

2012-03-16 21:11:08

Законът не позволява да бъде направен референдум "за" или "против" АЕЦ "Белене", категоричен бе президентът Росен Плевнелиев след срещата с ръководството на ГЕРБ.

По думите на държавния глава референдум може да бъде организиран около въпроса "за" или "против" ядрени мощности. 

"Референдум трябва да бъде направен по правилата, такива, каквито диктува българската Конституция", подчерта държавният глава.

Ако ние стартираме референдум от гледна точка на АЕЦ "Белене”q той би трябвало по-скоро да бъде – България иска ли нови мощности, за или против, или например по отношение България иска ли да развива – за, против, посочи той. 

Поводът за коментара му стана изявлението на премиера от тази сутрин пред БНТ, където Борисов обяви, че ще поиска от държавния глава референдум за съдбата на АЕЦ "Белене" и  шистовия газ. 

Без да даде категоричен отговор министър-председателят изрази становище да не се строи втора атомна централа, а още един блок на АЕЦ Козлодуй.

 

След срещата с президента премиерът Бойко Борисов отново заяви, че към днешна дата не му е предоставена никаква писмена информация от консултанта за АЕЦ "Белене" - HSBC, защото те не са завършили дейността си.

По думите на лидера на ГЕРБ обаче каквото и да кажат от банката, само българо-руска централа няма да се строи, без да се диверсифицира проектът. 

"До този момент те не са ни предложили диверсификация на проекта - нито за купуване на ядреното гориво от трета страна, нито към съответно акционерство", каза още Борисов

"Към днешна дата по проекта за АЕЦ "Белене" от парите на българския данъкоплатец са похарчени 1 млрд. и 380 млн. лева", повтори думите си от сутринта Борисов и добави, че този, който зачеркне проекта "Белене", трябва да обясни на хората къде и защо потъват тези пари. 

Премиерът изтъкна, че се водят две съдебни дела с руската страна - в Париж и в Женева. Борисов посочи още, че две трети от първия реактор са вече платени от българския данъкоплатец. 

Системите в него са германски - на "Сименс", и френски - на "Арева". „Тези фирми, едни от най-големите в света, си искат парите“, посочи министър-председателят. 

"Засега имаме две трети произведен реактор, който стои там и в един момент ще ми го правят с панделка и ще кажат "или си го взимай, или го даваме на турците", които имат подписани за четири такива реактора", добави той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати