19 Април 2024 г. Петък

Първанов се обяви за нов кабинет „Борисов“

2012-03-16 21:02:57

Необходим е цялостен ремонт на правителството - нов кабинет "Борисов", заяви на извънредна пресконференция в Перник Георги Първанов.Според него не може днес да се кърпи един сектор, утре - друг. 

Оздравяване на управлението без подобен ремонт е невъзможно, добави Първанов. Той посочи, че първият министър, който трябва да бъде отстранен, е Симеон Дянков. По думите му от противоборството между Цветан Цветанов и Симеон Дянков губи българския данъкоплатец.

Първанов призова Бойко Борисов ясно да поеме отговорност за провала на икономическата и енергийна политика на правителството, защото отстраняването на Трайчо Трайков означавало точно това. 

Според бившия президент настоящият премиер неведнъж е давал разнопосочни сигнали за бъдещето на енергопроектите.

Той смята, че въпросът за съдбата на ядрената енергетика на България се свежда до АЕЦ "Белене". Държа на енергетиката като локомотив на икономиката и гарант на сигурността, заяви Първанов. 

Той приветства идеята за референдум за Белене и шистовия газ и каза, че ако министър-председателят на може да го организира, това ще стори левицата.

"Снемането на здравния министър е признание за провал на здравната политика. Три пъти сменен здравен министър означава, че правителството няма стратегия и яснота в тази посока", подчерта Първанов, цитиран от БТА. 

Той попита защо преди две години и половина, когато условията са били по-благоприятни, правителството не е потърсило нов заем, каквито възможности по думите му се обсъждат сега на високо експертно ниво.

Първанов каза, че предсрочни избори в момента са невъзможни. Той обаче призова за национална кадрова банка. Правителство на националното съгласие на този етап не може да има, смята Георги Първанов. 

Според него ГЕРБ не е желан партньор за българските социалисти и трябва да изпие горчивата чаша до край.

Главната отговорност за провала на бизнес форума в Катар носи външното министерство и разбиването на българската дипломация, коментира Първанов. Той посочи, че досега са били провеждани десетки бизнес форуми в цял свят и не е имало нито един провал.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати