29 Март 2024 г. Петък

Премиерът се реши за Десислава Атанасова

2012-03-16 10:21:20

Председателят на парламентарната здравна комисия Десислава Атанасова ще е новият здравен министър. 
Премиерът Бойко Борисов представи на президента Росен Плевнелиев Делян Добрев и Десислава Атанасова като новите министри на икономиката и на здравеопазването. 

Това стана в началото на днешната среща на президента с ръководството на ГЕРБ в рамките на инициирания от държавния глава месец на "политическите консултации".  

Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в град Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, политология и европейска интеграция. Владее английски, немски и руски език. Била е юрисконсулт на русенската болница. Избрана е за депутат от ГЕРБ в 41-то НС от Русе. 

Става председател на парламентарната здравна комисия през август 2010 година, като смени Лъчезар Иванов, подал оставка след скандала заради опита му да спре репортаж за негов приятел митничар.

По-рано днес Бойко Борисов обяви, че ще избира за поста на Константинов между шефката на здравната комисия Десислава Атанасова и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. 

Сега името на Менда Стоянова се спряга за поста управител на НЗОК, след като д-р Нели Нешева подаде оставка заради скандала с бонусите. 

Името на Десислава Атанасова се спрягаше отдавана като наследник на Константинов. Миналата седмица обаче Борисов категорично опроверга информацията.  

"Нещо не са разбрали. Атанасова е на много по-висока длъжност от министър и няма да заема позицията на Стефан Константинов. Като видя някого спрегнат за министър във вестник, той не става. Като започнат някои хора да кадруват през вестниците, със сигурност няма да успеят", отсече тогава премиерът.

Атанасова пък публично остро критикуваше работата на Стефан Константинов. Тя определи мерките му за намаляване на цените на лекарствата като закъснели.

 

Десислава Атанасова става четвъртият министър на здравеопазването в кабинета на Борисов.  

Тя ще замени Стефан Константинов, който ръководи министерството само година и пет месеца.  

Преди него поста заемаше Божидар Нанев, който бе отстранен заради поръчка на ваксини против грип. Случаят бе предаден на прокуратурата и срещу него бе повдигнато обвинение за престъпление по служба. 

За министър на здравеопазването бе назначена Анна-Мария Борисова. Тя си тръгна след несъгласуване с партийното ръководство на идеята за доплащане в болниците.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати