25 Април 2024 г. Четвъртък

Делян Добрев искал да напусне заедно с Трайков

2012-03-16 10:20:25

Оставката на министър Трайчо Трайков е поискана вчера от вицепремиера Цветан Цветанов, а не от Бойко Борисов. А номинираният за негов наследник Делян Добрев е искал да напусне заедно с него. 

Това заяви министърът в оставка Трайков, който дойде в НС да благодари на колегите си. 

„Не съм член на ГЕРБ и логично не бих могъл да подам оставката си пред политическата партия.  Затова сега отива в Министерския съвет, за да я депозирам“, добави той. Вчера от пресслужбата на кабинета официално съобщиха, че Трайков и Константинов са подали оставки, които били приети от премиера. 

Икономическият министър обясни, че снощи, веднага след завръщането на делегацията от Катар, оставката му била поискана от вицепремиера Цветан Цветанов. 

„Това не беше необходимо, защото премиерът можеше всеки момент да ми каже, че вече нямам доверието му и аз щях да я подам без никакъв проблем. Затова, въпреки тези странни обстоятелства, сега отивам в МС да я подам“, обясни Трайков. По-рано днес вицепремиерът Цветан Цветанов обяви, че Трайков е подал оставка по лични причини.

„Мотиви не ми бяха посочени, освен с половин уста за конфузната случка в Катар, което е нелепо. Според мен истинските причини за отстраняването ми рано или късно ще станат известни на хората. Може и да греша“, добави министърът в оставка. 

„Гледах интервюто на министър-председателя, той каза някои неща, които, ако се случат по този начин, значи греша. Но ако „Белене” се осъществи при сегашните условия, значи не греша. Ако не бъдем подкрепени да защитим позицията си за 59-те километра в „Южен поток" и възвращаемост над 8 на сто, а не 8 на сто, значи не греша. Ако до края на месеца не бъдат намалени цените на газа по сегашните доставки с 10-15 процента, значи не греша. Но ако всички тези неща се случат, значи греша и наистина причината е конфузът в Катар", каза Трайков. 

Той благодари на колегите си от Министерски съвет, с които са работили добре във време на криза. Благодари и на колеги от ПГ на ГЕРБ, която много пъти го е подкрепяла. „Започнахме страшно много добри неща. Предстоят да се случват много интересни проекти в икономиката и енергетиката”, каза още Трайков. 

„Ако действително моят наследник е Делян Добрев, защото снощи той искаше да напусне заедно с мен, ако действително е приел, както каза министър-председателят, аз ще се радвам. Той може да се справи”, добави още икономическият министър в оставка. 

Той така и не отговори на въпроса дали е ходил на плаж в Катар, както твърди премиерът. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати