25 Април 2024 г. Четвъртък

Израел планира от години удар срещу Иран

2012-03-16 07:32:07
Повече от десетилетие Израел систематично подготвя армията си специално за евентуален удар по ядрените обекти на Иран, пише Асошиейтед прес.

Страната изпраща военновъздушните си сили на тренировъчни мисии с полети на дълги разстояния, снабдява се с американски бомби за разрушаване на бункери и укрепва противоракетната си отбрана.

Заплахите на министър-председателя Бенямин Нетаняху да нанесе удар срещу Иран, които той отправи миналата седмица при високопоставената си визита в Белия дом, не са празни приказки.

Въпреки че възможна едностранна атака на Израел вероятно не би ликвидирала иранската ядрена програма, тя изглежда способна, поне засега, да нанесе тежки поражения.

"Ако Израел нападне, намерението ще е по-скоро с това да се изпрати послание за решимост - политическо послание вместо тактически ход", каза Ифтах Шапир, бивш офицер от израелските ВВС, който сега е военен анализатор в аналитичния център Институт за изследвания на националната сигурност в Тел Авив.

Израел наред със САЩ и други западни страни смята, че Иран е предприел решителни стъпки към разработването на ядрени оръжия. Международната агенция за атомна енергия изрази своята загриженост в докладите си, но отбелязва, че инспекторите й не са намерили преки доказателства, че Ислямската република върви към създаване на ядрено оръжие.

Израелските лидери обаче твърдят, че времето изтича все по-бързо. Те все по-настойчиво призовават за твърди обединени международни действия срещу Иран, макар че подчертават, че са готови да действат и сами, ако се наложи.

Израелски представители от сферата на отбраната смятат, че Ислямската република има възможност да произведе високо обогатен уран за оръжия в рамките на шест месеца. След това ще се нуждае от още година или две, за да разработи начин да създаде атомна бомба, предричат те.

Но Израел смята, че прозорецът за действие ще се затвори доста по-рано. Представители казват, че в идните месеци Иран ще е преместил достатъчно от ядрените си обекти под земята, далеч от обсега на конвенционалната военновъздушна мощ, както и че светът ще е безсилен да го възпре. Министърът на отбраната Ехуд
Барак нарича това "зона на имунитета".

Представители от сферата на отбраната признават, че от години се разработва план за удар срещу Иран, като от ВВС очакват да поемат водещата роля в това, което би било изключително трудна операция. Те говориха при условие да не се разкрива самоличността им, тъй като обсъждат деликатни военни въпроси.

Израел разполага с общо 300 бойни самолета, но в мисията ще участват около 100, допускат представителите. Те ще включват щурмови самолети, както и други, които ще бъдат използвани за ескорт, поразяване на вражеската авиация и зенитни батареи, както и за осигуряване на поддръжка като комуникации и издирване и спасяване.

Най-мощна е ескадрилата от 24 бойни самолета F-15I - американски машини, способни да носят тежки бомби, които евентуално биха могли да включат тежащите над 2 тона GBU-28 с лазерно насочване, закупени от САЩ. Тези бомби за разрушаване на бункери биха имали централна роля в каквато и да е операция.

В добавка към това Израел разполага с четири ескадрили, или с около 100 бойни самолета F-16. Тези самолети са по-маневрени във въздуха, могат да атакуват наземни цели, но са и идеални за ескорт на по-тежките щурмови самолети. ВВС също така са разработили и безпилотни летателни апарати с голям обсег на действие, които могат да извършват разузнавателна, комуникационна или друга поддръжка при каквато и да е мисия.

Експерти смятат, че някои от израелските бойни самолети, дори и техните F-16, оборудвани с подобрени резервоари, не могат да прелетят разстоянието в двете посоки без презареждане –Томкет" от 70-те години.

За Ислямската република също така се смята, че притежава модернизирани версии на най-новите руски зенитни ракети С-300, както и модерни китайски радарни системи. Русия забавя официалната продажба на комплекси С-300 от пет години, изтъквайки като причина технически дефекти.

Външни експерти казват, че иранските възможности, особено местните технологии, са ограничени.

Най-голямото предизвикателство за Израел могат да се окажат пределите на огневата му мощ. За основния ирански завод за обогатяване на уран в Натанз се смята, че е на около шест метра под земята и е предпазван от две бетонни стени.

Това ще пренатовари възможностите на израелския арсенал от бомби за разрушаване на бункери и обяснява защо израелците далеч повече биха предпочели американците да водят операцията. САЩ разполагат със сили близо до Иран в Персийския залив и имат бомби за разрушаване на бункери, които са по-мощни и от тези на Израел.

Също така Иран пренасочи операции по обогатяване на уран в далеч по-укрепения завод във Форду, който е вкопан на 90 метра в планина южно от Техеран. Според израелски представители задачата се усложнява допълнително от факта, че Ислямската република използва специални мрежи руско производство, които прикриват съоръженията и пречат на засичането им от западни шпионски самолети.

Иран заплаши да отвърне и разработи усъвършенстваните ракети "Шабаб'', които могат да нанесат удар по Израел. Ислямската република също така може да насърчи регионалните си наместници в лицето на Хизбула в Ливан и Хамас в Ивицата Газа да вкарат в действие арсенала си от десетки хиляди ракети.

От Хизбула все още не са заявили какво ще направят, докато движението Хамас даде сигнал, че не иска да бъде въвличано в израелско-иранска война.

Въпреки това Израел разработи поредица от зенитни системи срещу различни заплахи. Еврейската държава започна изпитанията на третото поколение на своята система "Стрела" за сваляне на ракети, изстреляни от по-далечни разстояния като например от Иран. Израел също така разположи и противоракетната система "Железен купол", която успешно свали около 90 процента от изстреляните от Газа ракети при стълкновенията в последните дни.

Доста експерти смятат, че Иран би насочил удара си срещу американски цели в Персийския залив, както и срещу американски съюзници като Саудитска Арабия заради забелязващата се подкрепа за евентуален израелски удар.

Едностранен удар вероятно би предизвикал и вълна от критики от международната общност. Това означава, че израелската операция ще трябва да е кратка, може би еднократна атака, а не продължителна въздушна кампания.

Военният анализатор Скот Джонсън от компанията за военни анализиАй Ейч Еф Джейнс каза, че с оглед на тези ограничения в най-добрия случай Израел ще забави, но няма да неутрализира иранската програма. Успехът, допълни той, ще зависи от ефективността на бомбите за разрушаване на бункери.

Бившият шеф на израелската разузнавателна служба "Мосад" Дани Ятом каза, че ако Израел не може да унищожи иранската програма изцяло, то поне сериозното й разстройване би било достатъчно. "Това би могло да забави създаването на бомбата с доста години", каза той.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати