20 Април 2024 г. Събота

Константинов и Трайков аут от кабинета

2012-03-16 07:21:17

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и на здравеопазването Стефан Константинов подадоха оставки. Те са приети от премиера Бойко Борисов, съобщиха от правителствената информационна служба.

На извънредно заседание на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ, свикано от премиера и председател на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, бяха обсъдени депозираните пред комисията оставки. След като се запозна с мотивите на министрите Стефан Константинов и Трайчо Трайков, ИК на ПП ГЕРБ реши да приеме оставките на двамата, съобщиха от партийната централа.

Докато оставката на здравния министър беше предизвестена, то тази на Трайков е изненадваща. 
 
Заседанието на ръководството на ГЕРБ се провежда веднага след връщането от Катар на премиера Борисов и водената от него делегация.

Икономическият министър Трайчо Трайков е освободен най-вероятно заради провала на бизнес форума на българската делегация при посещението в Катар, където нито един катарски бизнесмен не уважи инициативата.

Премиерът Бойко Борисов вече даде последно предупреждение на икономическия министър Трайчо Трайков след скандала около споразуменията за АЕЦ „Белене“ и уволняването на шефа на НЕК Красимир Първанов.

Преди това премиерът влезе в конфликт с икономическия министър по време на преговорите за цените на горивата миналата година. Тогава Трайков критикува "Лукойл" за това, че държи високи цени, а Борисов на свой ред го порица, че прави необосновани изявления.

Около скандалите с търговското споразумение за борба с фалшификациите   АСТА Трайчо Трайко обяви, че е готов да подаде оставка, ако премиерът му я поиска. Тогава обаче Борисов пое отговорността и определи поведението на министъра си като достойно.

Борисов гласува доверие на Трайков, след като му възложи да отговаря за техническото състояние и безопасността на всички язовири и микроязовири в страната чрез НЕК и държавно предприятие "Язовири и каскади", което стана след трагедията в село Бисер.

Министърът на здравеопазването е подал оставката си още на 13 март, но едва днес разбрал, че тя може би ще бъде приета.

Стефан Константинов си отива най-вероятно заради скандала с цените на лекарствата.  Борисов му даде срок от няколко дни „да влезе в час”. През последните дни обаче стана ясно, че здравният министър не се ползва с доверието на депутатите от ГЕРБ, нито на БЛС, нито на пациентските организации. Константинов до последно твърдеше, че не е знаел за поскъпването на лекарствата, защото бил подведен от зам.-министрите си, които били близки с вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. Премиерът пък обяви, че най-слабо управляваният сектор е здравеопазването.

Според Борисов две са основните провинения на здравния министър – „че върви след събитията  и оставя друг да му вади горещите картофи".

 Цените на лекарствата, лимитът на Фонда за лечение на деца в чужбина и бонусите, раздавани в Националната здравноосигурителна каса и Министерство на здравеопазването, бяха категоризирани от премиера като "най-горещите картофи" в здравното ведомство.

 

Константинов си тръгва, след като беше уволнена неговата заместничка - Гергана Павлова, директорката на касата - Нели Нешева и директорката на медицинския одит Златица Петрова.

Стефан Константинов е третият министър на здравеопазването в правителството на ГЕРБ. Той ръководи министерството само година и пет месеца.  Преди него поста заемаше Божидар Нанев, който бе отстранен заради поръчка на ваксини против грип. Случаят бе предаден на прокуратурата и срещу него бе повдигнато обвинение за престъпление по служба. За министър на здравеопазването бе назначена Анна-Мария Борисова. Тя си тръгна след несъгласуване с партийното ръководство на идеята за доплащане в болниците.

Най-вероятно наследникът на здравния министър ще  бъде от партийните редици на ГЕРБ. А за стола на Трайков се спряга вече името на неговия заместник Делян Добрев, който е с ресор "енергетика" в МИЕТ. Друг възможен вариант е заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов. 
 

Премиерът в съответствие със своите конституционни задължения ще предложи на Народното събрание персонални промени в правителството, след като номинира наследниците за постовете на двамата министри, съобщиха от пресслужбата на кабинета.  

Информацията е актуализирана в 22.50 часа

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати