26 Април 2024 г. Петък

Катар преля чашата за Трайков. Борисов останал единствен фен на Константинов

2012-03-16 07:18:56

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев ще седне на стола на подалия оставка Трайчо Трайков. Това съобщи премиерът Бойко Борисов пред БНТ по повод смените в кабинета. Вчера той прие и оставката на здравния министър Стефан Константинов. 

Борисов мотивира изненадващата смяна на Трайков с бавното темпо, с което работил. Но чашата преляла с проваления бизнес форум в Катар. 

"Много неща започнахме да правим с Трайчо Трайков. Вече три години все още сме само започнали. Ако трябва да сравним енергетиката в предишното правителство и сега, разлика няма. По много теми в икономиката изостанаха“, заяви Борисов. 

По думите му темпото, с което работи правителството на ГЕРБ, е за един мандат да се направят повече неща, отколкото другите за 2-3 мандата. Борисов беше категоричен, че е нямал разногласия с Трайков по важни проекти, както за АЕЦ „“Белене“, така и за отнемането на лиценза на „Лукойл“. 

Има капка, която прелива и  това е икономическият форум в Катар, обясни обаче Борисов. 

Посещението било брилянтно организирано от външно министерство. Николай Младенов направил абсолютно всичко в дипломацията и се справил прекрасно. 

Дойдоха ни на крака в хотела, на форума. Привлякохме специалисти в инфраструктурата, за инвестиции от 100 милиона евро”, подчерта Борисов. 

„Защо трябваше да има откриване в 10.00 часа, как ще накараш арабите да дойдат толкова рано, когато началникът им го няма“, възропта обаче премиерът.  

„И докато Ники Младенов се печеше на бавен огън, Трайчо Трайков се печеше на плажа, а след 45 минути ми започва срещата с емира. Изключително глупост. Не трябваше да има сутринта такъм форум“, добави Борисов.  

По думите му независимо, че Делян Добрев е млад, на 33 години, той щял да се справи много по-добре. Структурни промени в МИЕТ нямало да се справят. 

Относно оставката на здравния министър Борисов заяви, че я е приел трудно, защото Константинов бил честен човек.

„Има добри идеи, но той не разбра, че институциите са тези, които превръщат идеите в реалност. Само аз съм му фен, скара се с всички“, каза още Борисов. Константинов влязъл в конфликт с половината министри, заместниците му, НЗОК, а  „депутатите не искали да го чуят“. 

Борисов бил му обяснил, че е закъснял с намаляването на цените на лекарствата. 

„Защо сега, когато ти пари под краката, за милиони намали цените, а не преди една година. И ме излагаш мен да обяснявам аз за лекарствата. Откъде да знам аз колко струва аналгина“, обясни Борисов какво е казал на подалия оставка Константинов.  

За негов наследник премиерът избирал между два варианта. На въпрос дали това са шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова или на здравната –И двете са много добри“. 

Борисов щял да види къде ще се създаде по-малко вакуум. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати