27 Април 2024 г. Събота

Преглед на печата - 40 млн. лева ще ни струва снегът

2012-03-15 07:11:04

"Снегът ще ни струва 40 млн. лева" е заглавието над интервю в "Труд" с председателя на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура"/АПИ/ Лазар Лазаров. 

"Тази зима зимното почистване прогнозно ще е около 40 млн. лв. Представените фактури ще са за повече от 40 млн. лв., но като приспаднем глобите, които наложихме за близо 1 млн. лв., ще се получи точно 40 млн. лв", изчислява той. 

Бюджетът на АПИ е намалял двойно, а за текущ ремонт и поддръжка - четворно, казва в интервю за "24 часа" Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството. 

"В момента имаме 112 млн. лв. за текущ ремонт, за кърпене на дупки, за поддръжка на пътищата и почистване, а те през 2008-2009 г. са разполагали с 397 млн. лв. Несравнимо е. Ние с много по-малко пари правим повече, защото много строго следим фирмите и ги санкционираме. И с парите от глоби също пълним дупките.

Всички си спомняте какви бяха пътищата при предишното управление. А ние намалихме служителите на АПИ с 1000 души, имаме три пъти по-малък бюджет и вършим много повече работа. Чистим много по-добре и това всички го признаха", коментира Павлова.

Държавата продължава да бъде най-щедрият работодател, съобщава на първа страница "Сега". Средният осигурителен доход в страната за 2011 г. едва стигна 594 лв. - почти с 16 лв. по-малко от очакванията на кабинета за 609.96 лв., но привилегированите групи на военни, полицаи и чиновници на пълна държавна издръжка продължават да просперират. Средният осигурителен доход на военни и полицаи за 2011 г. мина 1005 лв. /при 997 лв. за 2010 г./, показва анализ, изготвен от НОИ. 

Комисиите и агенциите също са разточителни с бонуси, показва справка на "Сега", публикувана на вътрешна страница. Най-щедра в разходите си за възнаграждения на фона на щатния състав е Комисията за финансов надзор, оглавявана от Стоян Мавродиев. Най-скромни са разходите в Агенцията за ядрено регулиране. Въпреки уверенията на Борисов, че не е знаел за раздаваните бонуси, се оказа, че администрацията на Министерския съвет също не е останала без допълнителни пари, пише пo темата "Дума". 

Справка на сайта Медиапул показва, че в МС са раздадени 247 384 лв. над заплатите за миналата година. Отделно служители в централната администрация са получили допълнителни възнаграждения по граждански договори, възлизащи на още 247 хил. лв.

Според заглавие в "Монитор" ГЕРБ заделя всеки втори лев. Около 16 млн. лв. е получила през миналата година управляващата партия под формата на държавна субсидия. ГЕРБ е икономисала половината от преведената от финансовото министерство сума, или всеки втори лев, отчете нейният организационен секретар Цветомир Паунов. Излиза, че ГЕРБ е най-пестеливата партия у нас. 

СДС харчи най-много от държавните си пари за коли и служебни телефони, посочва в друга статия "Монитор". "През 2011 г. сме получили субсидия в размер на около 2,08 млн. лв. Цялата сума е изразходвана, все пак имаше избори. В година, в която няма, може и да се реализират икономии", коментира финансовият директор на "Раковски" 134 Филип Кирев.

Близо 20-25 процента от лозята у нас са измръзнали, поради което е възможно да има недостиг на бяло вино, алармира в интервю за "Класа" Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарска камара. За същото алармира и пред "Монитор" директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев. Той посочва като основна причина за липсата не тежката зима, а инвазията на италианските фирми, които през миналата есен са изкупили гроздето от белите сортове направо от лозята.

Около 1900 шофьори изгоряха в акция "Нагло паркиране", пише "Монитор". Внушителният брой нарушители беше засечен само за 3 дни от столичните катаджии, които от понеделник започнаха да отпушват улиците и да санкционират за колани. В борбата с нагло оставените на пътя автомобили бяха изпратени 30 полицаи, 4 коли с камери и всички налични паяци. Репатраците са вдигнали над 600 возила, спрени в районите на кръстовища и пешеходни пътеки, а униформените са написали 803 акта и фиша. Други 470 водачи са били щракнати от мобилните камери, монтирани в полицейски коли.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати