26 Април 2024 г. Петък

Българите песимисти за излизане от кризата

2012-03-14 16:35:57

Българите вярват все по-малко, че страната ни излиза от кризата с оглед на увеличаващите се разходи и малките възможности за започване на нов бизнес. 

95% от хората у нас смятат, че няма ясни индикации за дългосрочна промяна на икономическата ситуация в България.

Това показва данните от маркетингово проучване на агенция „Прагматика“, проведено през февруари 2012 г. на тема "Поведението на потребителите в контекста на икономическата обстановка".

87% от домакинствата споделят, че са станали по-пестеливи и по-внимателни при избора на покупки.

43% от хората тях смятат, че страната ни ще излезе от кризата след 2013 г.  

През 2011 г. е налице усещането за по-високи потребителските разходи, докато доходите са запазили своето ниво. 70% от анкетираните декларират, че през изминалата година разходите им значително са се повишили.

В същото време всеки втори българин е запазил своите доходи, а 41% са получавали по-малки месечни възнаграждения. 

Очакванията на българина за предстоящата 2012 г. имат оптимистичен нюанс – 27% смятат, че доходите им през 2012 г. ще се увеличат, а 43% се надяват да запазят сегашната си работа при същите доходи.

Сред българите между 25-34 години се наблюдава тенденция за повишаване на очакванията за бързо професионално развитие и увеличаване на доходите на годишна база.

Всеобщо е схващането, че през изминалата година на потребителите им се е налагало да „свиват” разходите си, да се лишават от някои стоки или да преминават към по-евтини еквиваленти.

70% от анкетираните споделят, че са започнали да купуват по-евтини марки и продукти, докато 84% са били по-внимателни и прецизни в избора си.

Относно „продуктите от първа необходимост” българите заявяват, че няма да променят навиците си при консумацията на сирене, прясно и кисело мляко, малотрайни колбаси, лютеница и тестени изделия.

За сметка на това обаче, голяма част от запитаните смятат да ограничат консумацията на трайни (43%), сурово-сушени (52%) и варено-пушени колбаси (47%).

От млечните продукти „най-скъп” за българите се оказва кашкавалът, 40 на сто от анкетираните посочват, че ще купуват по-евтини марки кашкавал през 2012 г.

47% от българите планират да закупят техника за дома през настоящата година. Най-желани са телевизорите (11%) и преносимите компютри (9.5%).

През 2011 г. остава непроменен и процентът на гражданите, които са успели да спестят от доходите си – 15%, като всеки пети от тях заявява, че ще заделя по-малко средства през 2012 г. 46 на сто от запитаните споделят, че за настоящата година не планират дейности, свързани с извънредни разходи.

Българите са склонни да похарчат пари само за крайно належащи дейности – неотложен ремонт на жилището (21%) или неотложен ремонт на автомобила (14%). За да финансират тези си дейности, 51% от тях ще разчитат на средства, които ще заделят през 2012 г., а близо 18% от българите ще разчитат на кредитиране от банка. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати