18 Април 2024 г. Четвъртък

Евродоклад ще брани българите в Македония

2012-03-14 10:12:44

Европейският парламент ще гласува в сряда доклад за напредъка на Македония към еврочленство, в който за първи път се съдържа изискване гражданите с българско самосъзнание да не бъдат подлагани на дискриминация.

В документа има и текстове против търсенето на национална идентичност за сметка на съседни държави, съобщи БНР.

Европейският парламент е обезпокоен от тенденциите да се търси етническа и културна идентичност за сметка на съседни страни, е записано в доклада.

Друг нов елемент е директната препоръка към властите в Скопие да не допускат дискриминация срещу хора, които открито изразяват българската си идентичност и произход. Тези текстове намират място в документа в резултат на общите усилия на български и гръцки евродепутати от различни политически групи.

Отделно по инициатива на българския евродепутат Евгени Кирилов е записано, че трябва да има общи чествания на исторически събития и личности, както и да се създадат съвместни експертни комисии, които да изчистят спорните въпроси и да допринесат за обективно тълкуване на историята.

 

Препоръката на Македония да бъде дадена дата за начало на преговори остава в сила, но са очертани редица проблеми - в централната и местна власт, спазването на демократичните принципи, свободата на медиите и прилагането на Охридското споразумение, гарантиращо етническия мир в страната. Докладът идва в момент на все по-осезаемо втвърдяване на диалога Брюксел-Скопие, което според повечето евродепутати отдалечава европейските перспективи на бившата югорепублика.

Според евродепутата от групата на социалистите Кристиян Вигенин, който временно беше докладчик на Европарламента за Македония и участва в изработването на този доклад, в момента не са налице нужните условия за ефективна работа на съвместни комисии между България, Гърция и Македония, които да изяснят спорните въпроси от общата култура и история.

"Струва ми се, че няма особено желание първо от страна на Македония да направи тази стъпка. Има известна съпротива и от страна на Гърция и България, защото все пак някои от въпросите може би няма да могат да намерят решение сега, когато отношенията между двете страни не са в такава степен, че да позволят обективна и адекватна работа на такива съвместни комисии", каза Вигенин.

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев смята, че спорът с Гърция за името далеч не е единствената пречка пред евроинтеграцията на Македония и че авторитарните тенденции и растящия национализъм там крият сериозни вътрешни и външни рискове.

"Спорът за името е само върхът на айсберга. В Република Македония съществуват толкова много други нерешени конфликти, които македонското правителство не иска да решава. За съжаление в момента виждаме, че Македония не е тръгнала по този европейски път и аз съм притеснен, особено от последните събития, от които се вижда че етническото напрежение нараства в Македония", каза Ковачев.

При междуетнически инциденти в Скопие, Тетово и Прилеп миналата седмица пострадаха над 10 души. До ескалацията на междуетническата нетърпимост и ръст на броя инциденти се стигна, след като преди седмица в Гостивар полицай от македонска националност уби двама албанци при спор за паркиране.

Властите осъдиха нападенията, а опозицията начело със Социалдемократическия съюз на Македония хвърли отговорността за изострянето на ситуацията върху правителството.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати