27 Април 2024 г. Събота

"Топлофикация - София": Не ние, а изненадите на климата и кражбите са виновни за високите сметки

2012-03-14 06:30:29
Януарските сметки за парно и топла вода са по-скъпи, защото абонатите са консумирали средно със 17% повече енергия. Защото "този отоплителен сезон ни поднесе сериозна изненада" с по-ниски температури. Защото много абонати "коректно или пък с користна умисъл" са заявили нулев прогнозен дял, а после са включили радиатори - "това е кражба от съседите, а не от "Топлофикация".

Това са част от основните изводи в анализ за високите януарски сметки за парно от "Топлофикация - София", който беше изготвен след изрично поискване от Столичната община и кмета Йорданка Фандъкова.

"Задълбоченият анализ води до заключения, които да бъдат тема за размисъл"
"Направеният задълбочен анализ на изменение на сметките на потребителите на топлинна енергия в София води до няколко заключения, които могат да бъдат тема за размисъл и избистряне на предложения за промени в нормативната уредба в страната", така започва анализът на "Топлофикация - София"България се намира във вътрешноконтиненталната част на умерения климатичен пояс, която се характеризира с горещо лято и студена зима. Този отоплителен сезон ни поднесе сериозна изненада." След това продължава с обяснение, че средните температури през този сезон са били под нормата, а на моменти са достигали рекорди за последните 36 години. "Тъй като отоплението е в пряка и непосредствена връзка с климатичните условия, разходите на енергия неминуемо се увеличават", пише още в анализа.

Като тема за размисъл дружеството поставя и нерегламентираното ползване на топлинна енергия от недобросъвестни клиенти, които допълнително утежняват сметките на коректните платци.

"Защо януарските сметки са по-високи от декемврийските", питат от дружеството
След това сами си отговарят, че основните фактори за по-високите сметки са повишеното потребление на топлоенергия, както и "защото в блоковете има и кражби на топлинна енергия, но това е кражба не от "Топлофикация", а от съседите"Не е тайна, че има порочна практика в началото на отоплителния сезон радиаторът с уред да се свали в мазето и на негово място да се сложи такъв без уред. Преди отчитането в края на отоплителния сезон размяната се прави отново." След това некоректният съсед имал нулеви показания и не плащал нищо, а разходът му ще бъде платен от редовните. Всички коректни плащат сметката на некоректния, заключават от "Топлофикация".

Имало вариант и с умишлено занижаване на прогнозата за сезона. От дружеството обаче успокояват, че след няколко месеца при изравнителната сметка парите на абонатите, които са надплатили и така са поели част от сметките на съседите си, ще бъдат върнати. "Докато онези, които са плащали минимални суми, но са се отоплявали нормално, ще трябва да доплащат по-големи суми.

"Топлофикация" съветва при такива случаи първо да се провери ежемесечната справка, която получават домоуправителите, кои от съседите са заявили нулев дял и дали те наистина не живеят в момента в апартамента си. Като възможност от дружеството посочват и всички етажни собственици да вземат решение за поставяне на пломби на радиаторите в сградата.

Цифрите...

Според данните в анализа близо половината от всички сгради (46.5%) потребената топлоенергия варира от по-малко до 17%. Около 1/5 пък имат завишение в потреблението от 17 до 20 на сто. Над 27% са използвали между 20 и 30% повече, а едва 4.3 на сто от сградите са отчели над 30% увеличение на потреблението.

След това в анализа са представени данни поотделно за сметките на абонатите по отделен топлинен счетоводител (целият анализ на сметките за януари).

Неотдавна изпълнителният директор на "Топлофикация - София" Стоян Цветанов съобщи, че около 21 хил. абонати (5%) ще платят над 300 лева януарска сметка за парно и топла вода. Други 260 000 домакинства (65%) ще имат сметка до 150 лева, а останалите около 119 000 (30%) - между 150 и 300 лева.

Същевременно дружеството приключи финансовата 2011 г. за първи път на печалба от 90-те години. Въпреки това тази година се планува то да излезе на загуба заради ремонт през летните месеци, което ще спре доставките на топла вода за 15 дни в големи квартали на София. Същевременно стана известно, че "Топлофикация - София" има 208 млн. лв. почти несъбираеми вземания от неплатени сметки от абонатите си. Сумата е натрупана за последните "5-10-15 години", а давността е едва 3 години.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати