Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Август 9
Начало arrow София arrow "Топлофикация - София": Не ние, а изненадите на климата и кражбите са виновни ...

"Топлофикация - София": Не ние, а изненадите на климата и кражбите са виновни за високите сметки

  Print E-mail
2012-03-14 06:30:29
източник: dnevnik.bg

Януарските сметки за парно и топла вода са по-скъпи, защото абонатите са консумирали средно със 17% повече енергия. Защото "този отоплителен сезон ни поднесе сериозна изненада" с по-ниски температури. Защото много абонати "коректно или пък с користна умисъл" са заявили нулев прогнозен дял, а после са включили радиатори - "това е кражба от съседите, а не от "Топлофикация".

Това са част от основните изводи в анализ за високите януарски сметки за парно от "Топлофикация - София", който беше изготвен след изрично поискване от Столичната община и кмета Йорданка Фандъкова.

"Задълбоченият анализ води до заключения, които да бъдат тема за размисъл"
"Направеният задълбочен анализ на изменение на сметките на потребителите на топлинна енергия в София води до няколко заключения, които могат да бъдат тема за размисъл и избистряне на предложения за промени в нормативната уредба в страната", така започва анализът на "Топлофикация - София"България се намира във вътрешноконтиненталната част на умерения климатичен пояс, която се характеризира с горещо лято и студена зима. Този отоплителен сезон ни поднесе сериозна изненада." След това продължава с обяснение, че средните температури през този сезон са били под нормата, а на моменти са достигали рекорди за последните 36 години. "Тъй като отоплението е в пряка и непосредствена връзка с климатичните условия, разходите на енергия неминуемо се увеличават", пише още в анализа.

Като тема за размисъл дружеството поставя и нерегламентираното ползване на топлинна енергия от недобросъвестни клиенти, които допълнително утежняват сметките на коректните платци.

"Защо януарските сметки са по-високи от декемврийските", питат от дружеството
След това сами си отговарят, че основните фактори за по-високите сметки са повишеното потребление на топлоенергия, както и "защото в блоковете има и кражби на топлинна енергия, но това е кражба не от "Топлофикация", а от съседите"Не е тайна, че има порочна практика в началото на отоплителния сезон радиаторът с уред да се свали в мазето и на негово място да се сложи такъв без уред. Преди отчитането в края на отоплителния сезон размяната се прави отново." След това некоректният съсед имал нулеви показания и не плащал нищо, а разходът му ще бъде платен от редовните. Всички коректни плащат сметката на некоректния, заключават от "Топлофикация".

Имало вариант и с умишлено занижаване на прогнозата за сезона. От дружеството обаче успокояват, че след няколко месеца при изравнителната сметка парите на абонатите, които са надплатили и така са поели част от сметките на съседите си, ще бъдат върнати. "Докато онези, които са плащали минимални суми, но са се отоплявали нормално, ще трябва да доплащат по-големи суми.

"Топлофикация" съветва при такива случаи първо да се провери ежемесечната справка, която получават домоуправителите, кои от съседите са заявили нулев дял и дали те наистина не живеят в момента в апартамента си. Като възможност от дружеството посочват и всички етажни собственици да вземат решение за поставяне на пломби на радиаторите в сградата.

Цифрите...

Според данните в анализа близо половината от всички сгради (46.5%) потребената топлоенергия варира от по-малко до 17%. Около 1/5 пък имат завишение в потреблението от 17 до 20 на сто. Над 27% са използвали между 20 и 30% повече, а едва 4.3 на сто от сградите са отчели над 30% увеличение на потреблението.

След това в анализа са представени данни поотделно за сметките на абонатите по отделен топлинен счетоводител (целият анализ на сметките за януари).

Неотдавна изпълнителният директор на "Топлофикация - София" Стоян Цветанов съобщи, че около 21 хил. абонати (5%) ще платят над 300 лева януарска сметка за парно и топла вода. Други 260 000 домакинства (65%) ще имат сметка до 150 лева, а останалите около 119 000 (30%) - между 150 и 300 лева.

Същевременно дружеството приключи финансовата 2011 г. за първи път на печалба от 90-те години. Въпреки това тази година се планува то да излезе на загуба заради ремонт през летните месеци, което ще спре доставките на топла вода за 15 дни в големи квартали на София. Същевременно стана известно, че "Топлофикация - София" има 208 млн. лв. почти несъбираеми вземания от неплатени сметки от абонатите си. Сумата е натрупана за последните "5-10-15 години", а давността е едва 3 години.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория София
  Новини От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празниците.Не е ...
  Новини 172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински ...
  Новини За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 ...
  Новини Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу ...
  Новини Столичната лекарска колегия на БЛС изрази недоволството си, че до този момент мерките срещу коронавирус в София не се спазват.Това заявяват те в отворено писмо до президента Румен Радев, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?