29 Март 2024 г. Петък

КЗП с масови проверки по празниците

2012-03-13 13:57:35
Дежурни екипи на територията на цялата страна ще следят изправността на стоките, коректността на техните цени и етикети в търговската мрежа по време на предстоящите празници. 
Целта е не толкова налагането на глоби и повишаване на приходите на комисията, а повишаване на потребителската култура, съобщи Веселин Златев, председател на КЗП. 
Промени в Закона за защита на потребителите предвиждат създаването на длъжността медиатор. Той ще посредничи между търговците и потребители при рекламации на стоки и така ще се решават спорове, без да се стига в съда, обясни Златев. 
Емилия Елчинова, директор на "Контрола на пазара" в КЗП, посочи, че през 2011 жалбите в комисията многократно са се увеличили и от 2500 през 2005 г. са достигнали 21 000, като от тях 16 000 са били основателни. 
На въпроса кои ще бъдат най-проверяваните стоки по Великден и откъде очакват най-сериозните оплаквания от КЗП уточниха, че традиционно това ще бъде техниката - персонални компютри, телевизори, мобилни телефони и други, защото там са и най-драстичните нарушения и жалби. 
Яйцата и козунаците, както и другите храни са в приоритета на Българската агенция по безопасност на храните. 
Част от големите търговските вериги работят отлично и няма констатирани жалби и нарушения, коментира Златев, без да посочи имена. 
Най-драстичните нарушения са в местата за настаняване и подслон (хижите) и съпътстващите ги заведения за обществено хранене. Тази зима са затворени 16 такива обекта. Основното нарушение е липса на категоризация и некоректно изготвени ценоразписи. 
Към потребителите Златев отправи препоръка, преди да вземат каквото и да е търговско решение, да се запознаят с качествените и количествени характеристики на стоката чрез нейния етикет и потърсят информация от консултантите в магазина. 
При констатирани нарушени права потребителят първо трябва да опита да уреди въпроса с търговеца, ако обаче няма резултат, не трябва да се колебаем да се обърнем към КЗП, добави Веселин Златев. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати