19 Март 2024 г. Вторник

Борисов иска "мерки и решения" за агнешкото и яйцата

2012-03-13 11:06:49

По разпореждане на премиера Бойко Борисов ще се анализира поскъпването на някои продукти във връзка с Великденските празници и ще се търсят мерки и решения, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов след заседание на правителството.

Заместник-министрите на земеделието и храните ще имат срещи тези дни с производители на свинско и агнешко месо, и на яйца, чиито цени се повишиха напоследък.

"Случва се така, че покрай Коледа и покрай Великден някои се опитват на принципа "ден година храни", да реализират печалба“, обясни Найденов поскъпването на стоките.

Той е в правителствената делегация, която заминава днес на тридневна визита в Катар. В петък, 16 март, 
ще бъде направен анализ на пазара, за да се види дали има спекула в новите цени.

Премиерът разпоредил тогава министрите Найденов, Дянков и Трайков да му докладват и ако някъде има спекула, да се търси къде е тя.

 

"Не бива директно да се обвиняват производителите, много често те продават на нормални цени, но след това по веригата цената до крайния потребител достига "до небесата", коментира Найденов.

"Ако се окаже че производителите вдигат необосновано цените, държавата ще промени политиката си на субсидии за определени сектори. Не може да им даваме субсидии, а те за благодарност да вдигат цените",  закани се министърът.

Ако вината за по-високите цени е по търговската верига, има други институции, които да следят тези процеси, добави той.

Рекордното поскъпване на яйцата у нас - 40 стотинки за брой, накара министъра да поиска миналата седмица производителите да свалят цените.

Найденов се закани, че ако цените не паднат, ще отвори отново българския пазар за полски яйца.

Производителите първоначално обещаха, че яйцата ще поевтинеят, но после се отметнаха. От търговските вериги обявиха на среща с него, че ще задържат цените на яйцата, защото производителите не ги намаляват.

Според птицевъдите те продават яйцата на 25-28 ст. за брой, но надценките в търговските вериги са около 10-12 ст.

Веригите обаче твърдят, че надценката е 10%, което означава между 2 и 4 ст. В крайна сметка министърът договори по-евтин полски внос, а птицевъди вече прогнозират, че по Великден цената ще скочи до 60 ст. за брой.

В монета агнешкото се търгува за 10-11 лв. за килограм, но по празниците се очаква цената му да скочи на 15 лева.

Според Националната асоциация на животновъдите агнешко месо над 12-12.5 лв. за килограм е спекула.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати