19 Април 2024 г. Петък

Преглед на печата днес

2012-03-13 06:28:42

Автокрадци обменят опит на семинари, на сбирките те обсъждат нов вид техника за отваряне на автомобили и други нововъведения, казва за "24 часа" главен инспектор Димитър Машов, ръководител на сектор "Престъпления, свързани с МПС" в СДВР.

"Най-опитните крадци имат представители във всеки голям град. Това е затворен кръг, който не допуска външни хора. Апашите са в групи от поне 4-ма души. Когато пристигнат в столицата, те си набелязват по 2-3 коли, предимно в крайните квартали. След като преодолеят защитите, подкарват возилата и изчезват. После ги предават по автоморги, където те са разкомплектовани на части", разказва инспектор Машов.

Следите на 63 млн. лева държавни пари, управлявани от просветното ведомство от 2009 до 2011 г., някъде се губят. Това се вижда от публикуван одит на Сметната палата, пише "Труд".

"Всеки пети българин е имал психичен проблем", публикува изследвяне на Националния център по опазване на общественото здраве и анализи (НЦОЗА) "Дума".

Над 2000 на 100 хил. души са с психични и поведенчески разстройства. Болните у нас през 2010 г. са били над 155 хил. души. В България има 12 центъра за лечение на психичното здраве с около 1500 легла, според експертите това е крайно недостатъчно.

Болестността от чести психични разстройства в страната ни е доста висока - между 10 и 30% от общата популация. Злоупотребата с алкохол и упойващи вещества също е предпоставка за психични разстройства. Най-голяма е злоупотребата най-често с алкохол сред младите между 18 и 34 г. - 4,4%.

Кунева ще създаде второ НДСВ - партия "светкавица, прогнозирам, че съдбата на формацията й ще е идентична с тази на монархическото движение", казва в коментар за "Новинар" социологът проф. Михаил Мирчев.

И интервю за "24 часа" Васил Тончев, социолог и ръководител на агенция "Сова-5", коментира лидерската битка в БСП. "Не мисля, че има вариант за председател на БСП, различен от Станишев или Първанов.

"И двамата имат още какво да дадат и на  БСП, и на цялото общество. И двамата чувстват потенциал в себе си и може би затова така открито и ясно поставят позициите си. Битка действително може да доведе партията до разцепление. Важно е този, който спечели изборите, след това да може да я обедини и да няма силна опозиция срещу себе си. В противен случай победата на който и да е от тях двамата ще бъде пирова и няма да доведе до нищо хубаво", е позицията на Тончев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати