28 Март 2024 г. Четвъртък

Цветанов скочи на Станишев за лобистки скандал в Австрия

2012-03-12 17:57:35

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов призова депутатите да създадат парламентарна анкетна комисия, която да разследва скандала с австрийския лобист Петер Хохегер.

На пресконференция във Велико Търново вицепремиерът заяви, че в Брюксел бил информиран за доклад на анкетна комисия в австрийския парламент, в който името на бившия български премиер Сергей Станишев било цитирано в крайно неприятна светлина.

Цветан Цветанов поясни, че според доклада през периода 2007-2008 г. на фирма на австрийския лобист от тогавашното българското правителство били изплатени 1.5 млн.евро, част от които се върнали в PR агенция на близката на Станишев Моника Янова ( по известна като Йосифова, от която бившият премиер има дете - бел.ред.).

През 2008 година австрийският лобист Петер Хохегер е бил нает от правителството на премиера Сергей Станишев да проведе рекламна кампания на България в ЕС.

Целта е да се повиши имиджът на страната в чужбина. Услугата е била оценена на сумата от 1 милион евро, които са му били преведени от България, съобщи миналата седмица вестник "Ди Пресе", цитиран от Дойче веле.

От тях 100 хиляди евро обаче са "кацнали" в личната банкова сметка на бившия вътрешен министър на Австрия Ернст Щрасер - под формата на изплатен хонорар.

В документите по договора със София обаче никъде не фигурира името на министъра. А от редовните доклади, изпращани от Хохегер на българското правителство, никъде не личи Щрасер да има някаква заслуга в изпълнението на проекта, което да обясни и хонорара му.

Австрийският "Ди Пресе" разполага с доказателства и за други нарушения по договора със София. Така например като български подизпълнител е била наета фирмата на приятелката на тогавашния български премиер, еднолична собственичка на агенция "Актив груп". През нейната фирма е преминавала цялата логистика и рекламните прояви по договора с Хохегер.

Цветанов бил потресен от това, което е чул в Брюксел само преди два дни. Бил е запознат с данни за корупционни схеми и начините за купуване на политически имидж от предишните управляващи.

"Цитира се за машинации, преводи, които са направени от страната към този лобист и от там преводи, които са правени към Моника", възмути се днес Цветан Цветанов.

Той обясни, че лобистът, на който са превеждани пари, се разследва в австрийския парламент.

"Тук специално се обръщам към Иван Костов, който е голям радетел на истината - нека да видим дали ще инициират правеното на една анкетна комисия, но не алтернативни, да направим една анкетна комисия, за да видим как и по какъв начин са превеждани тези суми, как и по какъв начин те са усвоявали и какъв е приносът за държавата при превеждането на тези средства", призова МВР шефът.

По думите на Цветанов това са нещата, които са създавали реалните проблеми за държавата ни.

"Това не е ли конфликт на интереси и някой правил ли си е някога равносметка колко са парите, които са минали през Моника Йосифова - не, а и няма да може да я направите сигурно", заключи Цветанов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати