26 Април 2024 г. Петък

Предишният кабинет заложил бомба на ГЕРБ

2012-03-12 14:48:54

„Предишното правителство целенасочено е изхарчило парите и то във време, когато световната финансова криза бушуваше“.

Така премиерът Бойко Борисов обясни финансовото положение на държавата три години по-късно след встъпването му в длъжност.

По думите му 2013 година е ключова година, „защото идват тогава падежите от дълговете, които са натрупали предишните години“. 1,7-1,8 млрд. трябва да се платят до първи януари 2013. Според премиера обаче страната ни ще разчита на вътрешни средства и няма да тръгва да търси заем.

„Какво са правили предишните управляващи? Те са залагали голям растеж и са харчели все едно вече са го получили. Като идваме ние на власт, не само ги няма тези пари, а те са ги изхарчили”, заяви министър-председателят.

По думите му тройната коалиция разчитала на късата памет на хората. Затова премиерът поиска да бъдат излъчени отново архивни кадри от 2009 година, когато поема щафетата от старото управление. Тогава бившият вече финансов министър Пламен Орешарски заявява, че „държавата е под вода” с 550 милиона лева.

„Когато държавата е летяла по нанадолнището, те не само не са се опитвали да я спират, а са давали още газ“, каза премиерът. При предишното управление фискалният резерв е 7.3 млрд. лв.. В момента е 4.3 млрд. лева.

“С 1 млрд. ние плащаме повече пари за пенсии, откакто сме дошли на власт. Откъде да ги вземем, освен от фискалния резерв, в условията на криза. Питам – защо са ги вдигнали още по-предишната година и са заложили тази финансова бомба за следващото правителство? Как са искали да управляват? Напротив, те са ги залагали тези бомби, за да се върнат по-късно на власт”, заяви Борисов.

„Ето ви 3-те млрд. за пенсии, 300 млн. за влакове „Сименс”, които не са си платили – ние плащаме, 300 млн. за хеликоптери, които не са си платили – ние плащаме, задължения по фирмите, 30 млн. за "Водно огледало". Сега имаме още един падеж. Към май месец половин милиард са взели и са изхарчили за АЕЦ „Белене” от банка „Париба”. За този заем ние три години подред сме платили по 30 млн. лихви като държава. Общо 100 млн. сме платили само върху кредита за „Белене”, който сме взели“, пресметна Борисов защо се топи фискалния резерв.

Той обясни, че от резерва се вземат пари за големи проекти, които Брюксел възстановява като финансиране, за да не се чака.

По повод другата гореща тема – съдбата на здравния министър Стефан Константинов, Борисов беше категоричен, че той ще си отиде, ако не влезе в час.

Здравният министър бил „двойкаджията” в кабинета. Това ставало ясно от оценките за министрите, направени от депутатите на ГЕРБ и предадени на премира Бойко Борисов.

„Две са основните провинения на Константинов – че върви след събитията и оставя друг да му вади горещите картофи и да показва дни наред в публичното пространство. Ще си отиде, ако не влезе в час”, заяви Борисов и даде няколко дни срок на здравния министър да докаже, че заслужава да остане на поста.

„Най-горещите картофи” във ведомството на Константинов се оказаха цените на лекарствата, лимитът на Фонда за лечение на деца в чужбина и бонусите, раздавани в Здравната каса и МЗ.

Борисов се възмути, че министърът не е обърнал внимание на проблема с растящите цени на лекарствата по-рано и няколко пъти подчерта, че „щом не може да се справя, ще се сменя”. Премиерът отхвърли спекулациите за „черна каса” на ГЕРБ, в която да е попадала разликата между реалната и „надутата” цена на даден медикамент.

„Категорично няма такова нещо, да пукна, ако има”, прекръсти се в студиото Борисов.

 

Той коментира и „болната” тема за лимита от 180 000 лева на дете на Фонда за лечение на деца в чужбина като подчерта, че „още днес ще се разпореди законът да бъде променен”.

„Ще се разпоредя по тази тема да се промени законът – или да се премахне фонда като цяло, или лимита”, каза Борисов, оправдавайки се, че министърът е предложил създаването на такъв фонд, тъй като „премиерът не можел да разбира от всичко, включително и медицина и лечение на деца”. С това си „недобро” решение Константинов още веднъж „ядосал” Бойко Борисов и разклатил стола си.

Помолен да коментира ситуацията в БСП, премиерът заяви, че кой ще е лидер на столетницата си е работа на левицата. Той обаче беше категоричен, че ГЕРБ никога не е предлагала коалиция на БСП.

На въпрос кои партии са най-близо до ГЕРБ, ако те не успеят да спечелят мнозинство на парламентарните избори догодина, Борисов изреди Синята коалиция, Яне Янев, „ако има проект на госпожа Кунева“.

По думите му ГЕРБ си носи сама отговорността в най-тежкото време за света, когато държави от типа на Испания и Португалия се сриват.

Според Борисов министрите му се „страхуват от него и това е нормално, така не правят бели, защото знаят, че когато разбера, ще стане лошо”. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати