23 Април 2024 г. Вторник

Райфайзенбанк: Рецесията в еврозоната вече се усеща и в България

2012-03-12 12:50:40
Сянката на рецесията в еврозоната, която е вече факт според данните на "Евростат", започва да се усеща и в българската икономика - през последните месеци на 2011 г. в редица отрасли е регистриран спад на производството, печалбата на фирмите намаля, заетостта и инвестициите спадат. Това са констатациите в месечния макроикономически анализ на "Райфайзенбанк България" за януари 2012 г. 

"Домакинствата и фирмите несъмнено са повлияни от непрекъснатия поток негативна информация, пристигаща от Европа, а спадът в заетостта и нарастващата безработица допълнително утежняват състоянието на слабия вътрешен пазар", коментира главният икономист на банката Калоян Ганев.

В обзора си "Райфайзенбанк България" отбелязва, че икономическият растеж през последното тримесечие на 2011 г. силно се е забавил - до едва 0.3% на годишна база и годишният растеж на БВП от 1.7% е под очакванията на банката, която по-рано прогнозира 2%.

Изданието констатира, че намалението на наетите с 15.4 хил. души през миналата година, е изцяло за сметка на частния сектор, докато в публичния дори има леко увеличение.

Според анализаторите на банката през 2011 г. е налице сериозен спад в размера на нетните преки чуждестранни инвестиции – от 1.6 млрд. евро през 2010 г. до 940 млн. евро.

През януари 2012 г. банките са депозирали в чужбина 1 млрд. лв. заради силно ограничените възможности за инвестиции в България, сочи обзорът на "Райфайзенбанк България". 

След временния спад на лошите и преструктурираните кредити през декември 2011 г., през януари 2012 г. те продължиха да нарастват, като делът им достигна 22.3% от брутните кредити, сочи анализът.

Фискалният резерв на правителството към края на януари е 4 млрд. лв. и прогнозата на банковите анализатори е, че до края на годината той няма да успее да се върне на минималното си равнище, изисквано от законодателството. С оглед на предвидения бюджетен дефицит за годината и поради предстоящото изплащане на 818 млн. евро по външния дълг на страната на 15 януари 2013 г., се очаква по-активна политика на емитиране на публичен дълг от страна на правителството, като не е изключено излизането и на международните еврооблигационни пазари през следващите месеци, прогнозират анализаторите.

В документа са отчетени постигнатият по-добър от заложения като фискална цел бюджетен дефицит, както и доброто представяне на текущата сметка, която за пръв път от 1997 г. насам отбелязва излишък.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати