24 Април 2024 г. Сряда

Борисов: Или да се промени законът, или да падне таванът за лечение на деца

2012-03-12 12:27:46
Още днес премиерът Бойко Борисов ще се разпореди да бъдат направени нормативни промени, с които да се реши проблемът с недостатъчното финансиране на нуждаещи се от лечение деца. Това стана ясно от интервю на министър-председателя за Би Ти Ви.

Още днес ще се разпоредя по тази тема - да се промени законът или да изчистим всички възможни плащания, т.е. да падне таванът от 180 хил. лв., които в момента държавата отпуска за лечение на едно дете, обясни премиерът по повод зачестилите напоследък протести от страна на пациенти за недофинансиране на нуждаещи се деца.

Аз се дразня не по-малко от вас, обясни позицията си по темата премиерът в отговор на забележка от водещия, че болните трябва да разчитат на подаяния от върнати бонуси, за да получат нужното им лечение. "Това не е подаяние. Кога е било осигурено (лечението - бел. ред.)? Никога не е било осигурено",  коментира Борисов. Според него 

нищо не налага да има специален фонд

който да разпределя пари за нуждаещи се, при положение че принципно здравната каса осигурява плащанията и не би трябвало да има разлика между операция на апендицит или на костен мозък.

Според премиера трябва да падне таванът, "за да извадим тази толкова гадна, неприятна тема". "Аз съм на ваша страна в случая. Не случайно ние толкова пари и като дарения дадохме. Освободихме от ДДС всички дарения за каузи по телевизията", обясни още Борисов.

Той обаче изрази недоволството си от това, че здравният министър Стефан Константинов "търпи този горещ картоф да обикаля студиата". "Мине, не мине - или умре дете, или гледаме хора, които ходят да просят. Затова и Дянков правилно каза – трябват управленци", коментира още Борисов. Според него министърът е този, който носи отговорност за ситуацията, въпреки че решенията са били взети от целия Министерски съвет.

След като си дал 180 хиляди, защо да не додадем и останалите и да затвориш тази страница, смята Борисов. Той обаче не пожела да поеме ангажимент за това дали даренията чрез телефонни съобщения за благотворителност могат да бъдат освободени от ДДС. Всеки депутат може да внесе промяна в закона, за да падне ДДС по даренията. Аз ще помоля депутатите от ГЕРБ да подкрепят тази идея, обясни министър-председателят.

Константинов ще си отиде, ако не влезе в час

Той това работи, това му е работа. Не може от 2010 г. да се вдигат лекарствата, а ние само за десетина дни да сме ги предоговорили, отговори премиерът на въпроса дали здравният министър ще бъде сменен. Две са му вините – че върви след събитията и оставя някой друг да вади горещите му картофи, все едно не е знаел за това, обясни упреците си към Константинов министър-председателят. По думите му министърът има още няколко дни, за да докаже дали ще успее да овладее ситуацията с цените на лекарствата.

Не, заклевам се, да пукна!, отвърна Борисов

на питане дали е възможно огромната разлика от десетина пъти в цените на лекарствата да е отивала в "черна каса"Да, и това е нормално. Не виждам нищо лошо в това да има респект, това е един вид превенция", обясни Борисов.

Макар и с неохота премиерът обясни, че

изцяло е на страната на непрекосновената частна собственост

Коментарът му беше направен по повод идеята да бъдат направени законодателни промени, които да позволят на гражданите да използват всякакви средства за защита на дома и имуществото си.

Ако някой дойде, да си търпи последствията, каквито и да са те, заяви Борисов по този повод и обясни, че има предвид факта, че крадците са тренирани и подготвени и планират нападенията си, докато реакцията на всеки човек в дома му е в пъти по-занижена. Затова - който влезе там, да си носи каквито и да са последствията, смята премиерът, макар според него позицията му да не звучи особено по европейски.

И без да го казвам на глас, съм готов да подкрепя такова предложение, ако влезе в парламента. За един селянин, да му откраднеш прасето, е равносилно да му фалира фирмата, смята премиерът. Той даде  пример с покойната си майка, която оплаквала кокошките си все едно са деца, когато преди време кучето му Борко успявало да изяде някои от тях. Това принуждавало Борисов да ходи по спешност да й купува нови, за да не се усети липсата на носачките. 

Премиерът за пореден път върна времето в 2009 г.

за да обясни финансовите проблеми на държавата. Той дори настоя екипът на Би Ти Ви да излъчи архивен запис от началото на мандата на правителството му, по време на който бившият финансов министър Пламен Орешарски признава, че до средата на 2009 г. дефицитът в държавата е 550 млн. лв. и освен това са изхарчени 34% от планираните за годината разходи. "Тройната коалиция разчита главно на това, че хората имат къса памет", обясни Борисов и за пореден път заяви, че бившето правителство е залагало нереално големи приходи и е харчело спрямо тях, което е поставило ГЕРБ в изключително неизгодна позиция. "Само че когато ние идваме на власт, тези пари не само че ги няма, но и трябва да ги платим", обясни Борисов. Той припомни, че е заварил фискален резерв от 7.2 млрд. лв., който в момента е 4.3 млрд. лв., а причина за намаляването му са увеличените с близо един милиард лева пенсии, както и плащания от 300 млн. лв. за влаковете "Сименс", купени от предишното правителство, а също и други 300 млн. лв. за нови хелокоптери, също договорени от правителството на Сергей Станишев. Към тях се прибавят и 30 млн. лв. плащания за водното огледало в Кърджали, а също и всяка година по 30 млн. лв. лихви за заем за АЕЦ "Белене".

Затова в момента финансистите умуват върху няколко възможности за намиране на заем за погасяване на дълговете, обясни премиерът и направи уговорката, че тази мярка е отлагана три години, защото правителството му се опитвало да запълни липсите със собствени сили.

Той уточни, че идеите за привличане на външни средства са сложени на масата, за да се произнесат по тях финансистите.

Аз съм оптимист, заяви въпреки това Борисов, защото според него правителството успява в пъти по-добре да усвоява еврофондовете и се надява тази година държавата да получи от тях 4-4.5 млрд. евро, с които да се покриват дупки в държавния бюджет.

Забавлявам се искрено, когато говорят, че били против коалиция с ГЕРБ

коментира още премиерът по повод случващото се в БСП. Той обясни позицията си с факта, че никой никога не е предлагал на БСП да влиза в коалиция с партията му. Аз не се меся във вътрешните им работи, нямам никакви предпочитания. Това си е работа на БСП да си определят кой ще им е лидер, заяви Борисов по повод сблъсъка между Сергей Станишев и Георги Първанов.

Премиерът уточни, че се надява правителството да успее с инфраструктурните проекти, което хората да могат да оценят и ГЕРБ отново да има възможност управлява сама. Въпреки това направи уточнението, че в случай на нужда от създаването на коалиция най-близо до партията били от "Синята коалиция", хората на Яне Янев, както и проектът на Меглена Кунева.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати