29 Март 2024 г. Петък

Вълчев: "България на гражданите" е политически проект

2012-03-12 06:50:17

"Меглена Кунева е по-корава от много политически бабаити" - оценката е на Даниел Вълчев, един от учредителите на сдружение "България на гражданите".

В интервю за "24 часа" той потвърждава, че сдружението вероятно ще се превърне в партия, тъй като това е единственият начин за участие в парламентарни избори.

"Ние смятаме, че партиите не се създават, за да обслужват политическите амбиции на няколко души. Затова първо обикаляме страната, за да проверим дали има енергия за такъв проект.

Ние искаме проектът ни да бъде стабилен и дългосрочен, а не бързо да прецъфти. Много важно е да привлечем нови лица", посочва Вълчев.

"Въвеждаме матура по рисуване и музика", обявява в интервю за "Монитор" Сергей Игнатов, министър на образованието.

Той посочва, че проектът на Закон за предучилищното и училищното обучение предвижда новите предмети да се уредят с няколко държавни образователни стандарта - за общообразователната подготовка, за профилираната подготовка и за придобиване на професионална квалификация.

Държавният образователен стандарт за учебния план пък ще определи броя часове за изучаване на отделните предмети по видове училища и по класове. Това, което може да се каже към момента, е, че радикални промени не се предвиждат от гледна точка на наименования на учебните предмети и разпределението им по класове.

Вниманието е насочено главно към предефиниране на целите и резултатите от обучението, допълва Игнатов.

Трансплантации няма да има, докато Правителствена болница е тяхното лице, коментира "Сега".

Трансплантациите са дейност, която зависи колкото от адекватната държавна политика, толкова и от общественото мнение. Когато се появят и най-малки съмнения за злоупотреби и неетични практики, броят на желаещите да дарят органите на починалите си близки моментално спада.

Спада и броят на съгласните да се подложат на трансплантация, въпреки че от новия орган зависи животът им.

Точно затова трябва веднъж завинаги да се даде ясен и обективен отговор на въпроса какво точно се случва в Правителствена болница. От години трансплантациите са проверявани, а резултатите от проверките постоянно си противоречат.

Един одит казва, че има нарушения и не се спазват задължителните стандарти, следващият постановява, че пропуските са отстранени.

Следва друга проверка, която дори приключва със становище, че трансплантациите трябва да спрат, а след това проверяващите не смеят да защитят констатациите си.

Началниците - здравният министър Стефан Константинов и министър-председателят Бойко Борисов, на чието пряко подчинение е Правителствена болница, мълчат.

Имат ли алтернатива старческите домове, коментира "Монитор". В по-голямата си част те са стари постройки, често отдалечени от общинските центрове в забутани селца. Някои от частните пък са разположени в бивши малки хотели или стари хижи, където условията не са подходящи, а персоналът се отнася с нехайство към лежащо болните.

Съмнително е в условията на криза общините да инвестират в строежа на нови домове за стари хора или пък частните да изместят държавните и общинските.

За да може възрастният човек да поддържа стандарта, който е имал като работещ, може би държавата трябва да помисли за въвеждането на някаква осигурителна вноска за старини, която да се трупа в личната сметка на работника или служителя.

Така той след години няма да е толкова зависим от държавата и близките си, а ще може да разчита на собствени средства. За да стане това обаче, трябва да минат поне 30-40 години на натрупване на средства в личната артида на работника.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати