Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Юни 18
Начало arrow България arrow Найденов предупреди земеделските производители "да не клатят лодката"

Найденов предупреди земеделските производители "да не клатят лодката"

  Print E-mail
2012-03-11 18:53:35
източник: dnevnik.bg

Цените на яйцата вече паднаха до около 30 ст. за брой, съобщи в предаването "На четири очи" по Нова телевизия министърът на земеделието Мирослав Найденов. В това се уверил самият той след като на път за студиото помолил свой сътрудник да види каква е цената в голяма търговска верига. Найденов покани, който иска да отиде да си вземе евтини яйца. 

Имаше надиграване между производители и търговски вериги, но сега цената вече се успокои, допълни министърът. Той припомни всичките си срещи по темата през седмицата и ролята на държавата в това успокояване.

По повод темата с полските яйца,  той уточни, че никой не може да спира и пуска вноса от Полша, защото това не е внос, а търговия в рамикте на ЕС - като да се закарат яйца от един до друг бъгарски град.

Самият той обаче през седмицата заплашваше българските производители тъкмо с полските яйца.

С днешна дата Найденов посочи, че няма обяснение какво е покачило цената на яйцата, но това не е поскъпването на фуражите, което е ставало поетапно, а не в рамките на една седмица, нито покриването на европейските изисквания за "щастието" на кокошките, защото те са били известни към Нова година. Според него някой е искал да задържи стоката до Великден, когато изтича срокът й на годност и така да реализира по-голяма печалба.

Тъй като чул и други производители да говорят за поскъпване преди празниците Найденов предупреди да не плашат хората и да не клатят лодката, защото тя щяла да се обърне. Да не плашим хората, защото това свива потреблението и се връща като бумеранг към производителите. По негова информация мелничарите вдигнали за седмица цената на брашното с 20 лева на тон неоснователно.

На упреците, че поскъпнали саламите и млечните продукти по стандарт, Найденов отговори, че саламите вече се правят от месо, което е по-скъпо от соята и млякото - от палмовото масло.

На въпрос какво става с обещанието земедеските стопани да ползват гориво с намален акциз, Найденов каза, че даже с финансовия министър обмисляли да заделят 28 млн. лв., с които авансово да подпомагат стопаните за горивото, но пари нямало. Макар че въпросът е поставен от зърнопроизводителите, които протестираха в края на годината, най-голам ефект от тази мярка ще има върху произодителите на зеленчуци и животновъдите, обясни Найденов.

По повод упреците на БСП за търговията с дървесина и големия според тях износ, земеделският министър обясни, че големият проблем сега е, че все още има 2 м сняг в горите и дървесина не може да се добива. Според него не трябвало да се спира износа й, а да се увеличи добивът, което щяло да се случи след стопяването на снега. 

Найденов изказа удивление, че за българсакта гора се били загижил от БСП, които са "измислили и патентовали" заменките с гори.

Министърът беше категоричен и че дори и по два пъти на ден му искат оставката, той щял да продължи с реформите в "Напоителни системи", които били "ударени" начело с директора си Харизанов, защото щяла да излезе наяве инфолмация за огромни кражби, които са повече от водата в системата. 
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини България празнува 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.Светският празник за Св. Св. Кирил и Методий, който се развива като специфично българско явление, ...
  Новини Общо 591 села в страната са без население или  в тях са останали да живеят до 9 души. Това означава, че малко над 10% от селата ще изчезнат съвсем скоро, защото са обезлюдени. - - В края на ...
  Новини Днес, 1 май, отбелязваме Международния ден на труда. Той се чества предимно от левите движения и партии в някои страни.Историята на празника се свързва с работническото движение през ...
  Новини 24 часаЛондон готви четворно увеличение на таксите за български студентиБългарите, които планират да учат след 2 години в английски университети, ще трябва да плащат много повече от сегашните наши ...
  Новини Клисурци са превърнали града си в саможертвена клада, която осветява пътя към свободата. Това каза президентът Румен Радев. Той припомни, че има места, които ни карат да вдигаме гордо глава, защото ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?