Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Окт 16
Начало arrow България arrow Найденов предупреди земеделските производители "да не клатят лодката"

Найденов предупреди земеделските производители "да не клатят лодката"

  Print E-mail
2012-03-11 18:53:35
източник: dnevnik.bg

Цените на яйцата вече паднаха до около 30 ст. за брой, съобщи в предаването "На четири очи" по Нова телевизия министърът на земеделието Мирослав Найденов. В това се уверил самият той след като на път за студиото помолил свой сътрудник да види каква е цената в голяма търговска верига. Найденов покани, който иска да отиде да си вземе евтини яйца. 

Имаше надиграване между производители и търговски вериги, но сега цената вече се успокои, допълни министърът. Той припомни всичките си срещи по темата през седмицата и ролята на държавата в това успокояване.

По повод темата с полските яйца,  той уточни, че никой не може да спира и пуска вноса от Полша, защото това не е внос, а търговия в рамикте на ЕС - като да се закарат яйца от един до друг бъгарски град.

Самият той обаче през седмицата заплашваше българските производители тъкмо с полските яйца.

С днешна дата Найденов посочи, че няма обяснение какво е покачило цената на яйцата, но това не е поскъпването на фуражите, което е ставало поетапно, а не в рамките на една седмица, нито покриването на европейските изисквания за "щастието" на кокошките, защото те са били известни към Нова година. Според него някой е искал да задържи стоката до Великден, когато изтича срокът й на годност и така да реализира по-голяма печалба.

Тъй като чул и други производители да говорят за поскъпване преди празниците Найденов предупреди да не плашат хората и да не клатят лодката, защото тя щяла да се обърне. Да не плашим хората, защото това свива потреблението и се връща като бумеранг към производителите. По негова информация мелничарите вдигнали за седмица цената на брашното с 20 лева на тон неоснователно.

На упреците, че поскъпнали саламите и млечните продукти по стандарт, Найденов отговори, че саламите вече се правят от месо, което е по-скъпо от соята и млякото - от палмовото масло.

На въпрос какво става с обещанието земедеските стопани да ползват гориво с намален акциз, Найденов каза, че даже с финансовия министър обмисляли да заделят 28 млн. лв., с които авансово да подпомагат стопаните за горивото, но пари нямало. Макар че въпросът е поставен от зърнопроизводителите, които протестираха в края на годината, най-голам ефект от тази мярка ще има върху произодителите на зеленчуци и животновъдите, обясни Найденов.

По повод упреците на БСП за търговията с дървесина и големия според тях износ, земеделският министър обясни, че големият проблем сега е, че все още има 2 м сняг в горите и дървесина не може да се добива. Според него не трябвало да се спира износа й, а да се увеличи добивът, което щяло да се случи след стопяването на снега. 

Найденов изказа удивление, че за българсакта гора се били загижил от БСП, които са "измислили и патентовали" заменките с гори.

Министърът беше категоричен и че дори и по два пъти на ден му искат оставката, той щял да продължи с реформите в "Напоителни системи", които били "ударени" начело с директора си Харизанов, защото щяла да излезе наяве инфолмация за огромни кражби, които са повече от водата в системата. 
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини "Преди малко, на 83 годишна възраст във Военна болница почина професор Юлиан Вучков", написа във "Фейсбук" Мартин Карбовски."Бог да те прости, професоре, за мен беше ...
  Новини В 10 ч. и 50 мин. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от запад облачността ще се увеличава и ...
  Новини Снимка: Димитър Кьосемарлиев - Ипрезидентът Румен Радев използва социалните мрежи, за да честити годишнината от обявяването на независимост на България. - - "И преди столетие, и днес независима ...
  Новини 22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".БСП остава втора политическа сила, като ...
  Новини  Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през Втората световна война, изниква един огромен въпрос. Кое е това нещо в Италия, което трябва да се унищожи, за да се сломи духа на хората, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?