29 Март 2024 г. Петък

Саркози: Франция ще напусне Шенген, ако договорът не се промени

2012-03-11 16:03:20
Френският президент Никола Саркози, който изостава по популярност броени седмици преди президентските избори в страната, обяви в неделя, че иска да се предоговори Шенгенското споразумение.

В политическа реч той заяви още, че иска законови промени за защита на производството в ЕС.

Нужна е система от санкции, за да се контролира имиграцията в Европа. Ако не се постигне напредък в промяната на споразумението за свободно придвижване на хора, Франция ще замрази участието си в него, каза още Саркози.

С наближаването на изборите в края на април и началото на май държавният глава втвърдява тона и говори все по-открито за протекционизъм и срещу имиграцията. Последните социологически проучвания сочат, че той не успява да навакса изоставането си от кандидата на социалистите Франсоа Оланд и двамата не само ще се срещнат на балотаж след първи явот на 22 април, но и има вероятност Саркози да бъде победен на втория тур на 6 май.

Президентът добави още, че по подобие на американския закон "Купувай произведеното в Америка" (Buy American Act), трябва да се въведе законодателство в защита на европейското производство. Ако и в тази област няма напредък в преговорите в ЕС, ние ще го приложим едностранно, каза Саркози.


"Искам Европа да защити своите граждани. Не искам повече тази дива конкуренция", добави президентът с тон, който според анализаторите е насочен най-вече към избирателите от крайната националистическа десница, на които разчита, за да си осигури втори мандат.

"Казвам не на Европа, която отваря пазарите си, когато другите ги държат затворени. Подобно поведение не означава приемане на свободната търговия, а признаване на факта, че сме станали като решето."

 

Безконтролната имиграция ще провали способността на Европа да приема и интегрира новопристигналите и ще претовари социалните осигурителни мрежи, защитаващи най-онеправданите на континента, каза още Саркози сред скандирания "Ще победим!".


"Промяната е спешна, защото не можем да приемем да страдаме от недостатъците по външните граници на Европа. Това е единственият начин да избегнем вътрешен взрив в Европа. Но ако забележа, че в следващите 12 месеца няма сериозен напредък в тази посока, тогава Франция ще суспендира участието си в Шенгенското споразумение, докато тези преговори не приключат", заяви президентът.

Агенция "Асошиейтед прес"Защо Европа да не си позволи това, което си позволяват САЩ - най-свободната икономика в света?. Франция ще поиска от Европа да приеме закон Buy European Act по модела на Buy American Act. По този начин компаниите, които произведат в Европа, ще се възползват от европейските държавни средства."
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати