20 Април 2024 г. Събота

Длъжна ли е БНТ да отразява футболните ни европодвизи?

2010-08-04 18:57:32

Гостуването на Литекс на словашкия Жилина ще остане скрито за българските фенове на футбола. Тази есен обаче това не е ново усещане за родния запалянко - Левски вече на два пъти остана "на тъмно". 

Най-много негативи за пореден път ще отнесе БНТ. Длъжна ли е обаче националната ни телевизия да излъчва мачовете на нашите „евробойци“черна овца", който БНТ усърдно си изковава в последните години, доста често се обръща срещу държавната телевизия, дори и тя да не е сгафила. Точно такъв е и случаят с мачовете на клубните ни отбори в евротурнирите, които останаха "на тъмно".

След като търговските оператори вдигнаха ръце от мачовете и отказаха да платят лудите, наистина лудите (45 000 евро само за Жилина - Литекс) суми за правата им, футболните фенове се обърнаха към БНТ, все едно националната телевизия е длъжна да обира всичко онова, което частните оператори отказват да пуснат в ефир.

БНТ обаче не е длъжна да го прави. 

Първо, в Европа и България си има много ясна правна регламентация, която определя приоритетите на обществените медии и излъчването на тези двубои не влиза сред тях. В ЗРТ има една законова вратичка, според която СЕМ може да наложи на държавната телевизия да излъчи определени събития, но поради една или друга причина медийният ни регулатор не го прави, така че никой не може да обвини държавната медия, че не си изпълнява задълженията.

Второ, подобен разход е неоправдан от гледна точка на качеството на съдържанието. Нито футболът наЛевски, ЦСКА и Литекс заслужава такава цена, нито интересът към тези мачове е толкова голям, колкото футболните запалянковци се опитват да го изкарат. А и нима нищо важно не се случва в България, че БНТ трябва да плати няколко десетки хиляди левове, за да приспи повечето от зрителите си в най-гледаното време?

Мнозина се опитват да изтъкнат като аргумент и прахосничеството на телевизията, визирайки излъчването на мачовете от Световното първенство. Това обаче е единствено аргумент в полза на прочистването на ръководството на телевизията. Ако БНТ излъчи мачовете на клубните ни отбори само в името на излъчването, тя просто ще препотвърди тезата, че не умее да преценява добре разходите си.

Ако някой има възражения, нека ги отправи към търговските оператори, особено към спортните, които имат огромни претенции, харчат луди пари за излъчването на втория и третия ешелон на Англия, но нямат пари за мач от Шампионската лига, като Жилина - Литекс. 

Факт е, че нито една западноевропейска държавна телевизия не излъчва такива мачове и БНТ не е длъжна да го прави.

Александър Македонски

 



Защо БНТ Е длъжна да излъчва мачовете на родните отбори в евротурнирите


Мачът Жилина – Литекс остава без телевизионен ефир. Тази (не)новина от последните часове всъщност едва ли изненадва някого кой знае колко. Преди седмица без ефир остана и мачът на Левски с Калмар в Швеция.

Вероятно излъчването на тези два мача щеше да излезе скъпо, а може би се предполага, че няма да има достатъчно зрители, които да искат да гледат български отбор в опита му за пробив в Европа, вместо поредния епизод от безкрайните турски сериали. 

Дали дадена телевизия има интерес към излъчването на определена футболна среща, е въпрос на преценка на нейното ръководство, но не и когато става въпрос за Националната телевизия и срещите на отбори, които представят България на футболното поле.

Защото Литекс, Левски, ЦСКА и Берое (тазгодишните ни участници в турнирите на УЕФА) представят на първо място България в тези турнири и почти всеки, който поне малко се интересува от футбол в страната ни, не му е все едно как ще играят тези отбори и как ще завършат срещу европейските си опоненти. Най-малкото, за да си сверим часовниците.

И някак си не е много логично, че за да гледаш тези отбори, представящи страната ни, трябва да си пуснеш кабелна, цифрова или сателитна телевизия, вместо да ги гледаш по тази, която се води обществена и национална.

Още повече че аргументи като липса на обществен интерес едва ли минават. Да, на стадиона не ходят кой знае колко хора, но то вече и на мач на националния отбор ходят по 5-6 хиляди. Дайте тогава и тях да не дават повече по националната телевизия?! 

Така че тук определено БНТ би трябвало да „развърже кесията” и да похарчи малко от и без това надутия си бюджет, за да показва поне срещите на българските отбори (клубни и национален) на футболния терен.

Какво като Левски играе в Швеция, Литекс – в Словакия, ЦСКА – в Северна Ирландия, или Берое – в Австрия? Много по-логично е БНТ като Българска Национална Телевизия да предава футбол и спортни събития с българско участие, отколкото например Световното първенство, където ни представяше единствено... Стоичков пред микрофона на мексиканска телевизия.

Красимир Ангелов
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати