20 Април 2024 г. Събота

Отново мащабни протести срещу Путин

2012-03-10 16:23:05

По време на нови масови протести срещу засенчените от обвинения в манипулация президентски избори в Русия опозицията поиска повторение на гласуването.

„Имаме ясни изисквания за политически реформи, за създаване на независима съдебна система, за край на цензурата в медиите, и за директни избори за губернатори и нови избори за Държавна Дума и президент", заяви извънпарламентарният политик Владимир Рижков, цитиран от агенция Интерфакс.

 

Междувременно повторно избраният за обитател на Кремъл Владимир Путин отново обвини опонентите си, че не са имали програма.

„Ние ще продължим да искаме политически реформи и нови избори. Ние ще продължим да искаме освобождаването на всички политически затворници", заяви Рижков.

Според съорганизатора на протеста Сергей Удалцов в ранния следобед (местно време) около 30 000 души са протестирали в Москва срещу победата на Путин в гласуването миналата неделя. Очакваха се обаче поне 50 000 участника. Властите първоначално обявиха, че близо до Кремъл са се събрали 8000 протестиращи.

Кореспондент на DPA обаче предава за тълпи протестиращи, които прииждат на порции към площада и след официалното начало на протеста. На митинга има поддръжници на различни политически тенденции, включително националисти, екстремно леви и либерали. Най-малко 2500 служители по сигурността охраняват протеста.

Междувременно американският президент Барак Обама е поздравил по телефона своя бъдещ колега Путин с избирането му. В разговора двамата политици са обсъдили и успехите в двустранните отношения между двете страни през последните няколко години, се казва в прессъобщение от петък на правителството на САЩ. Наред с другите неща са били обсъдени и ситуацията в Афганистан и Иран, договора за разоръжаване на START и планираното присъединяване на Русия към Световната търговска организация.

Критиката на щатското правителство срещу развоя на руските президентските избори в неделя не бе повторена в декларацията на Белия дом. Вашингтон е помолил Москва след твърденията за измами да извърши независимо разследване на твърденията.

От изборите Путин, който вече бе президент на Русия годините от 2000 г. до 2008 г., се появи като победител с 63,6% от гласовете на първия тур.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати