19 Април 2024 г. Петък

Меркел и Саркози си отдъхнаха за Гърция

2012-03-09 17:47:42

Лидерите на двете водещи държави в еврозоната – Германия и Франция, приветстваха сделката за преструктурирането на дълговете на Гърция. Както е известно, доброволното участие на частните кредитори в обмяната на облигациите се оказа достатъчно високо, за да се стигне до драстично орязване на дълговото бреме на страната.

Това е причината за получаването на одобрение за отпускането на 35,5 млрд. евро на Гърция, чрез които страната да финансира сделката с честните инвеститори по преструктуриране на дълга си, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Германският канцлер Ангела Меркел изрази задоволство от случилото се и призова Атина да използва сделката за размяна на облигации, за да ускори преструктурирането на икономиката си чрез въвеждане на строги реформи.

Говорителят на Меркел Щефен Зайберт посочи пред медиите, че тя е "доволна" от резултата от суаповата операция.

Според френския президент Никола Саркози гръцката дългова криза е решена след силното участие на частните кредитори в размяната на облигации, информира Ройтерс.

"Искам да посоча колко съм щастлив, че бе намерено решение на гръцката криза, която от месеци оказва влияние върху икономическата и финансова ситуация в Европа и света", каза Саркози.

"Днес проблемът е решен. Обърната е страница от финансовата криза", допълни президентът.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле приветства активното участие на частните инвеститори в преструктурирането на гръцкия дълг. Според него вече има надежда за оздравяване на гръцката икономика.

"Все още не сме стигнали върха на планината, но сме на правилен път", отбеляза министърът, подчертавайки, че еврозоната е доказала силата си като общност.

Международният валутен фонд (МВФ) ще участва във втората спасителна програма на стойност 130 млрд. евро, допълни Шойбле, без обаче да посочи подробности.

"Налице са условията за отпускане на държавната помощ от втория спасителен план за Гърция", заяви председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер в комюнике, цитирано от Франс прес.

Юнкер приветства успеха на плана за отписване на част от дълга, държан от частните инвеститори, "което ще допринесе значително за подобряване на защитимостта на гръцкия дълг".

По-специално той приветства подробната оценка на тройката (ЕС, ЕЦБ, МВФ), според която Гърция е изпълнила по удовлетворителен начин всички предварителни условия, изисквани от партньорите й за отпускането на тази помощ.
Юнкер призовава МВФ да даде значителен принос в тази помощ от 130 милиарда евро.

Управителният съвет на фонда ще обсъди новият заем за Атина на 15 март.

Управляващата директорка на МВФ Кристин Лагард приветства днес преструктурирането на държавния дълг на Гърция, към което се присъединиха голямо мнозинство от нейните частни кредитори, но не се произнесе за новия заем от фонда. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати