19 Април 2024 г. Петък

Константинов се слага на депутатите ГЕРБери

2012-03-09 17:45:05

Здравният министър Стефан Константинов твърди, че има добър диалог с депутатите на ГЕРБ.

На обратната позиция обаче е шефката на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова. По-рано днес тя обяви, че  откакто Константинов е министър, няма добър диалог между институциите.

"По темата дали разговарям с народните представители - мисля че да, чудесно се справяме. Имаме много добри отношения с колеги от различни региони на страната. Така че има доста добър диалог с народните представители", смята обаче Стефан Константинов. Той добави, че имал и добър диалог с премиера.

"Депутатите от ГЕРБ трябва да застанат зад мен, защото в крайна сметка трябва да се видят резултатите", смята здравният министър.

"Резултатите от програмите за СПИН и туберкулоза са ясни, подкрепям усилията по тях и заставам зад хората", коментира министърът по повод на твърденията за множество нарушения при изразходването на средствата от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария.

Константинов каза, че е много доволен от работата на директора на програмата д-р Тонка Върлева и е наясно с изразходването на парите.

"Без тази програма страната щеше да е пламнала от туберкулоза, а сега се регистрира намаление на случаите", добави Константинов.

Вече стана ясно, че заместник-министърът на здравеопазването Десислава Димитрова е информирала с доклад  Стефан Константинов и финансовия министър Симеон Дянков за нарушения при изразходването на средства от "Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария".

"Докладът ми е известен. Начинът, по който беше създаден, начинът, по който беше изпратен до едно друго министерство, и сега, по който е тиражиран, е жалък и не прави чест на никого", коментира Константинов. 

"Ако този човек, който е дал този доклад, и го е написал, а именно моят зам.-министър, може със същите резултати да се похвали, аз ще застана и зад него, но за съжаление имаме 20 дела по средносрочната рамкова инвестиционна програма по Схема за безвъзмездна финансова помощ (СРИП)- "Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации" по ОП "Регионално развитие"(2007-2013) и същият този зам.-министър ми иска да назначавам допълнителни консултанти, юристи, за да се оправят бакиите. Аз това не го разбирам. Не ме учудва. Атаките ще бъдат твърди и го казах отдавна", посочи още министърът.

Преди ден той обяви, че заместничката му Десислава Димитрова и уволнената Гергана Павлова са близки с вицепремиера Дянков.

Според него цялата кореспонденция е била събрана от недоволни служители, които не били включени в програмата, а искали да получават пари.

"На Синята коалиция това й е работата, да иска оставки и да клати правителството", коментира той.

"Важно е дали си прав, невинаги когато 30 човека кажат една лъжа, това е истина, трябва да се гледат фактите",  добави министърът.

От Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария заявиха, че изнесените суми срещу имената на шофьорите са техните работни заплати за цяла година.

Тези служители работели само по програмите, но не са чиновници във ведомството.

Министерството на здравеопазването също опроверга информацията на Синята коалиция, като обясни, че през 2010 и 2011 година от безвъзмездната помощ на фонда по трите програми са постъпили малко над 35 милиона лева, а усвоените средства по тях са в размер на почти 30 милиона.

Парите, които са дадени за възнаграждения на служителите в МЗ през тези две години, се равняват на 1,68% от безвъзмездната помощ. Според здравното ведомство шофьорите се водят на щат в НСО и получават възнагражденията си оттам, нямало и облагодетелствали се секретарки.

От МЗ допълниха, че няма конфликт служителите на ведомството да получават възнаграждения, тъй като те трябва да изпълняват определени задачи по проектите, а не да контролират изпълнението им.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати