26 Април 2024 г. Петък

Шофьори в МЗ с огромни премии – хилядарки в евро

2012-03-09 16:34:17

Шофьорите в министерството на здравеопазването са взимали по-големи суми по граждански договори, отколкото експертите, сочи справка на Синята коалиция.

Десните днес представиха пред медиите данни, че част от подчинените на министър Стефан Константинов са получавали заплащане и по трудов, и по граждански договор.

Справката е направена за възнагражденията по програмата за превенция на ХИВ/СПИН, както и за Националната програма по туберколоза за 2010 и 2011 година.

Според документа през 2010 г. шофьорът Васил Манов е получил 4200 евро, неговият колега Борислав Ковачев - 5880 евро. От друга страна експертите и съветниците са взимали между €280 и 500 хонорари.

5160 евро е получил шофьорът Илия Илиев, шофьорът Николай Велков е взел 2870 евро. Стефан Джоганов, който е бил организатор по транспорта по програмата за ХИВ/СПИН, за 2010 г. е получил 3600 евро.

За 2011 част от шофьорите са получили допълнително хонорари от над 5000 евро.

Минилата година PR-ката на министерството на здравеопазването Мария Чипилева е взела 3600 евро катокоординатор по връзките с обществеността по програмата за ХИВ/СПИН.

Шефката на програмата по туберколоза Тонка Върлева пък е взела 14 400 евро за миналата година, същата сума е взел и медицинският координатор Владимир Миланов.

Мениджърът по доставките Румен Андреев е получил 11 040 евро.

Константинос Ягилис, който е старши асистент по доставките, е взел 4080 евро, колегите му Марко Ганчев и Поля Методиева са с по 3000 евро.

Депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков заяви категорично, че според него не е редно служители, които работят на трудов договор, да получават и възнаграждения по граждански.

По думите му в справката, която вече била и в ръцете на премиера Борисов, има и външни лица, които също са получавали тлъсти суми.

От Центъра за защита правата в здравеопазването обявиха, че министър Стефан Константинов и финансовият министър Симеон Дянков са били информирани за нарушенията при изразходването на средства от "Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария".

Заместник-министърът на здравеопазването Десислава Димитрова им е изпратила писмо, в което отбелязва, че финансовият контрольор, подписващ контролните листове на здравното министерство по договорите, не е служител на министерството и следователно не носи никаква служебна отговорност за действията си.

В писмото се посочва още, че има несъответствие в документацията за 2011 г. в базата данни на Глобалния фонд. Там имало регистрирани 61 договора, а в дирекция "Обществени поръчки" били налични само 12 договора.

Същото несъответствие било регистрирано и за 2010 година. Отбелязва се още, че има сигнали за безотчетност по изпълнението на програмите.

От министерство на здравеопазването отхвърлиха твърденията на Ваньо Шарков и ги определиха като “нелепи“. Според здравното ведомство шофьорите се водят на щат в НСО и получават възнагражденията си оттам.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати