20 Април 2024 г. Събота

Анализатор: Приемането на БГ в Шенген ще е преждевременно

2012-03-09 07:03:47

България и Румъния вероятно ще влязат в Шенген през 2012 г., но това ще е преждевременно, твърди в анализа си „Спасяването на Шенген” Хюго Брейди от влиятелния лондонски мозъчен тръст „Център за европейска реформа”.

Анализът, представен в Европейския парламент, предупреждава, че разширяването на Шенген с двете страни сериозно ще влоши кризата с нелегалните имигранти, влизащи в зоната през Гърция, ще създаде проблеми и в други европейски държави и напрежение сред шенгенските партньори.

„България и Румъния не бива да бъдат приемани, докато не се намери решение на гръцкия проблем”, смята експертът.

Според него свързването по суша на Гърция с останалите шенгенски държави и премахването на проверките по границите с България и Румъния ще увеличи наплива на нелегални имигранти към Гърция. В момента 90 на сто нелегалните имигранти влизат в Шенген през турско-гръцката граница, по 128 000 души годишно. Тъйкато Гърция няма сухоземна граница с други шенгенски държави, имигрантите трябва да се придвижат с ферибот до Италия или да вземат самолет от някое от 15-те международни гръцки летища. И на двете места те трябва да представят паспорт и виза, докато сухопътната връзка през България и Румъния, където няма да има проверки, ще улесни достигането им до Западна Европа.

 

Брейди признава, че българо-турската граница е по-добре оборудвана и пазена от гръцко-турската, затова трафикантите ще подсилят потока през Гърция, влошавайки още повече ситуацията там.

Авторът изтъква, че България и Румъния имат сериозен проблем с корупцията, с връзките на престъпния свят с политиците, както и с лошото си правосъдие, заради което са поставени под специално наблюдение от Брюксел. Според него след влизането в Шенген зле платените служители по границите ще бъдат изложени на многоповече изкушения, „лесно могат да бъдат подкупени от трафиканти, представители на организираната престъпност и нелегални имигранти”. Той цитира виц, според който на митничар за рожден ден се подарява допълнителна смяна. Брейди не е съгласен с тезата на София и Букурещ, че няма връзка между Шенген и корупцията и препоръчва борбата с нея да се включи сред критериите за оценка на страните от Шенген, които се разработват в момента от ЕС.

Междувременно Европейската комисия предостави на вътрешните министри от Общността, които заседават от вчера в Брюксел, доклад за охраната на границата на Гърция с Турция. Вътрешният еврокомисар Сесилия Малмстрьом определи ситуацията като „подобряваща се”, но „тревожна”. Вътрешният министър на Дания, която председателства ЕС, Мортен Бьодсков, заяви, че Гърция има „сериозен проблем, за който търсим решение”.

Тази седмица седем шенгенски държави, сред които Германия и Австрия, изпратиха писмо в Брюксел, в което заплашват да възстановят граничните проверки, ако Атина не затегне контрола по границите си.

Гърция планира да вдигне 3-метрова стена по браздата с Турция край Марица за 5,5 млн. евро, но градежът е под въпрос, след като Европейската комисия отказа финансиране. Атина изпитва финансови затруднения да набере и обучи граничари и служители, които да се занимават с хилядите молби за убежище.

Вътрешните министри от ЕС решиха да разгледат пак кандидатурите на България и Румъния за Шенген през септември.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати