20 Април 2024 г. Събота

Израел е поискал от САЩ оръжия за удари срещу Иран

2012-03-08 19:34:09

Израел е поискал от САЩ да му доставят усъвършенствани противобункерни бомби и самолети за презареждане с гориво във въздуха, които биха могли да подобрят способностите му за удари срещу ирански подземни ядрени съоръжения, предаде Ройтерс, като се позовава на израелски служител.

Подобна молба е отправена по време на визитата на премиера Бенямин Нетаняху във Вашингтон тази седмица, каза пожелалият анонимност служител, потвърждавайки появили се съобщения в медиите. Той обаче опроверга като нереалистични твърденията, че САЩ ще поставят като условие за предоставяне на оръжията обещание от Израел да не атакува Иран тази година.

Нетаняху е казал на президента на САЩ Барак Обама в понеделник на срещата им в Белия дом, че Израел още не е взел решение за военна акция срещу Иран. Това разкриха източници, запознати с разговора между двамата.

Нетаняху даде да се разбере, че Израел може да прибегне до сила, ако Техеран, който отрича обвиненията, че тайно се опитва да се сдобие с ядрено оръжие, продължи да се противопоставя на натиска на световните сили да се откаже от ядрената си програма.

 

Опасността от израелско-иранска война притеснява президента Барак Обама, който се надява да бъде преизбран на поста през ноември и предупреждава да не се разпалват повече конфликти в Близкия изток. Освен това война в Персийския залив би пратила цените на суровия петрол до небесата, отбелязва Ройтерс.

На първа страница в днешния брой на израелския вестник "Маарив" се съобщава, че Обама е обещал на Нетаняху да снабди Израел с исканата тежка екипировка в замяна на уверение, че няма да има атака срещу Иран през 2012 г.

Широко прието е, че Израел е единствената страна в Близкия изток, притежаваща ядрен арсенал, но конвенционалната му боева мощ може би е недостатъчна за нанасяне на трайни поражения върху иранските добре укрепени ядрени съоръжения, разположени на различни и отдалечени места.

Израел разполага с ограничени запаси от по-остарели и по-малки противобункерни бомби и съвсем малък флот от самолети за презареждане във въздуха, доставени от Вашингтон.

Западните сили подозират, че иранската програма за обогатяване на уран е с военно предназначение, докато Иран настоява, че тя е изцяло гражданска - за производство на електроенергия, отбелязва БТА.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати