18 Април 2024 г. Четвъртък

Действах популистки, призна Борисов

2012-03-08 09:52:58

 

Премиерът Бойко Борисов призна, че е действал популистки, призовавайки висшите държавни служители да върнат бонусите си.

"Да, разбира се. Защото при тези ниски заплати, които вземат, а огромната отговорност, която носят, това е популизъм. Аз им казвам така: ГЕРБ дойде като различна партия и с това показва, че сме различни. Аз ви предупредих, че пари няма да изкарате през този мандат и няма да получавате различни от заплатите", мотивира решението си премиерът пред Нова телевизия.

Вчера стана ясно, че в специално разкритата сметка в БНБ са се събрали над 600 хил. лева от бонуси, върнати от политическите кабинети в правителството.

Примерът допълни, че ще бъде подготвен специален закон, който ще регламентира плащанията в администрацията, и ще бъдат заложени по-високи заплати за висшите държавници от следващото правителство.

 

"Всичко това, което са правили през последните години, фактически моите министри няколко и заместник-министри, които изшикалкавиха е точната дума, точно ползваха тезата на Ахмед Доган вчера. Защото аз им казах: Няма да вземате пари от бордове. Това го обещахме на хората и те не са взимали от бордове. Само че се оказа, че има 52 термина, по които, защото има 52 закона, можеш да оправдаеш взети пари. И вие видяхте наглостта на Ахмед Доган вчера да излезе и да каже на вашите колеги: Ама хонорарът не е бонус", допълни премиерът.

Борисов призна, че е унизителното връщане на парите от бонуси и е било достатъчно наказание за всичките му министри и зам. - министри.

"А обикновените хора, които работят в дирекциите в различните министерства, те, както виждате, ние техните пари не закачаме. С една дума, този, който е дошъл за кауза, няма да получава пари. Вече от следващия мандат се надявам да увеличим заплатата и на президент, и на премиер, и на министри, за да не се налага да правят такива трикове. Защото това, което, повтарям, и Доган, и Станишев във вчерашния ден говорят, това са трикове. Чрез трикове. Не било бонус, било хонорар, не било хонорар, а било ДМС, не било ДМС, а било еди-какво си", отсече премиерът.

По повод обвинението на лидера на БСП Сергей Станишев, че ГЕРБ прикриват голямото раздаване, Борисов заяви: "Наглец, голям наглец. Ние сме платили високите пенсии. Тези 120 милиона лева, за които Сергей Станишев говори, са дадени на хората, които работят в администрацията – на средно и ниско ниво. Станишев не е глупав, той се прави, че не разбира въпроса. Въпросът е министрите и заместник-министрите да си върнат парите, а не обикновените служители", скочи Борисов срещу червения лидер.

Той отново призова да бъдат върнати допълнителните възнаграждения, получавани и по времето на тройната коалиция. По думите му определени хора от предишното правителство са взимали суми в размер на стотици хиляди.

По повод думите на финансовия министър Симеон Дянков, че премиерът е стиснат, Борисов отговори, че вицепремиерът "вече се е научил".

"Ами понеже първо министрите се оправдаваха с него, като не си свърши някой работата и най-лесно е пред съсловието, за което отговаряш, да кажеш: Ами Дянков не дава пари. Само че и той се научи и започна: Борисов не дава пари", заключи министър-председателят. 

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати