23 Април 2024 г. Вторник

Константинов пред уволнение, Борисов решава до седмица

2012-03-08 09:35:35

Пред Бойко Борисов стои въпросът дали здравният министър Стефан Константинов трябва да бъде освободен от поста. Пред Нова телевизия премиерът призна, че ще вземе своето решение до седмица на базата какво той е свършил при предоговарянето на цените на лекарствата. 

Премиерът вече имал куп документи от възложени проверки. „В края на другата седмица ще имам решение. Дали е знаел, какво е знаел, дали е длъжен да го знае“, каза Борисов.  

„Ако не се оправи с лекарствата, да бъдем достатъчно аргументирани пред обществото -  защо е допуснато да се вдигнат цените, дали поради липса на контрол от негова страна. Ако е знаел, какво е направил, ако не е знаел – защо, нали това работи. Ще изчакаме малко и ще видим“, каза още премиерът. 

В коментар на думите на Дянков, който сравни скандала с цените на лекарствата с “все едно аз да не знам за лихвите, същото е здравният министър да не знае за лекарствата“

„Дянков в случая малко да си мълчи по тези теми. Защото той трябваше да знае и за бонусите. Неговите данъчни са засичали тези неща, но в случая се е направил на добър“. 

Премиерът призна обаче, че най-слабо това правителство се оправя в сферата на  здравеопазването. 

„Което е грехота да е така, поради причина, че ние, може би чувствайки, че не се справяме добре, наливаме всяка година все повече пари - близо 3,4 млрд. за тази година. И не можем да хванем как изтичат. Затова съм дал този срок на министъра", каза още веднъж Борисов.

През това време здравният министър Стефан Константинов обяви пред bTV, че не е знаел за повишения разход за лекарства.

По думите му упълномощената  от него да отговаря за лекарствената политика зам.-министър Гергана Павлова, която беше освободена, не го е информирала, че има проблем с цените. 

Той обаче отказа да отговори дали има подозрения за лобиране в полза на определени фармацевтични компании с цел лично облагодетелстване.

Моята отговорност е, че съм се предоверил абсолютно на моя зам.-министър, каза Константинов и уточни, че когато е заел поста, заместничките му вече са били назначени от Министерския съвет. 

Министърът съобщи, че е  подал сигнал до главния прокурор заради договорите за лекарства, сключени от НЗОК през миналата година. 

Миналата седмица стана ясно, че касата е платила 6 милиона лева повече през 2011 година в сравнение с 2010-а, когато търговете бяха провеждани от здравното министерство. За някои от медикаментите касата плащала десетократно по-висока цена.

Константинов обясни, че ръководството е трябвало да защити интереса на НЗОК. Управител по това време бе отстранената заради скандала с бонусите Нели Нешева, а председател на Надзорния съвет - уволненият зам.-министър Гергана Павлова.

Нешева твърди, че е информирала здравното министерство –Напълно е възможно Дянков да е знаел много повече неща от мен, защото често информацията стигаше много по-бързо до финансовото министерство, отколкото до здравното. Какво точно е знаел, аз не мога да коментирам". 

Междувременно Бойко Борисов отрече категорично появилата информация, че за наследник на Константинов вече е избрана шефката на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова. "Нещо не са разбрали. Атанасова е на много по-висока длъжност от министър и няма да заема позицията на Стефан Константинов.Като видя някого спрегнат за министър във вестник, той не става. Като започнат някои хора да кадруват през вестниците, със сигурност няма да успеят", отсече премиерът. 

Той обаче предупреди, че всеки министър е „с оставката си в джоба“. Борисов опроверга и информацията, че уволнената Гергана Павлова е станала съветник на Дянков. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати