23 Април 2024 г. Вторник

Кой празнува Осми март

2012-03-08 06:04:37

Кой празнува на Осми март?", коментира "Сега". Всяка година ООН обявява тема за Осми март. За 2012-а тя е "Повече власт на жените - да сложим край на глада и бедността". Защото 70% от всички хора, живеещи в крайна бедност на тази планета, са жени.

И това ги прави много удобни за манипулации и издевателства. Финансовата независимост и овластяването на жените е единственият път да се пребори неравенството между половете, което съществува и в момента, въпреки че нито един български закон не третира различно мъжете и жените. По данни на ЕК за миналата година у нас заетите сред мъжете са със 7.4% повече от жените. Мъжете на ръководни постове в бизнеса са с 38% повече от жените на високи длъжности. Работещите жени с деца са 65%, а работещите мъже с деца са близо 20% повече.

Стъкленият таван, пречещ на издигането на жените у нас, все още е трудно пробиваем. Наемането им на работа и издигането им във властта им пречат много повече, отколкото би им попречил дори един дискриминационен закон.

Затова 8 март не е празник, а ден, в който трябва този нарушен баланс да се анализира и да се начертае план как да бъде преодолян, пише вестникът.

"Плевнелиев в орбитата на междузвездни гафове", коментира "Труд". Президентът Росен Плевнелиев бе на тридневно официално посещение в Афганистан. За първи път български държавен глава отива на държавно посещение в друга страна със самолет, на който го няма герба на страната ни. Администрацията на президента безпроблем е приела услугите на американското правителство да осигури транспорт до Афганистан, при положение, че България разполага с въздушен транспорт. За пръв път на срещи с наши военни контигенти зад граница президентът не е придружаван от началника на отбраната.

Президентът сгафи и с предложението България да строи болница в Кабул. За да се изпрати бригада там,трябва да има и военен контингент, който да охранява. А правителството вече реши следващата година да се изтеглим от Кабул. В словото си на 3 март, президентът Плевнелиев отдаде почит на българските възрожденци, революционери и опълченци, но не спомена приноса на руските, румънските, украинските и финландските воини в Руско-турската освободителна война. Добре е президентът на републиката да е инициативен и активен. Добре е 
обаче и да е адекватен на поста, който смята, че му е по мярка.

Точно 2 163 387 лв. извънредни пари над заплатите като  допълнително материално стимулиране и от участия в бордове са си раздали във финансовото министерство на тройната коалиция за периода 2005-2009 г., показва справка, с която "24 часа" разполага.

Скандалът с бонусите може да се изроди, смята политологът Татяна Буруджиева. В интервю за "Новинар" тя посочва, и в този скандал за пореден път трябва да научим като общество урока, че не е достатъчно да се гневим и да сочим с пръст някого, който ни е виновен. Много необходимо е да изработваме правила и след това да ги спазваме, защото в този скандал тепърва това, което трябва да се види, е има ли нарушение на създадени вече правила. 

В обществото ни избухват скандали, раждат се някакви решения, но ние така и не разбираме за тях. Тази къса памет идва и от факта, че дори нещо да се случи в обществото, то след това престава да функционира, нито се спазва, нито се развива.

При този скандал, който в момента тече, най-интересното ще бъде да се разбере кой всъщност е нарушил правилата. В случая позицията, заета от премиера, удовлетворява чувството за справедливост на хората. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати