26 Април 2024 г. Петък

САЩ хвалят правителството за наркотрафика, критикуват съда

2012-03-08 05:57:05

Правителството на България продължава да постига значителни резултати в борбата с трафика на наркотици, но корупцията и съдебната система продължават да са проблем.

Това се посочва в  годишния доклад на американския Държавен департамент за стратегията за борба с трафика на наркотици и с прането на пари и други финансови престъпления, където страната ни е спомената в първия раздел, посветен на трафика на наркотици.

В частта за България се припомня, че тя е транзитна страна за трафика на хероин, както и маловажен производител на синтетични наркотици. Географското положение на България на Балканите я поставя на кръстопътя за доставки на хероин и това прави страната уязвима на международни организации за трафик на наркотици, внасящи дрога в ЕС.

Посочва се, че пристанищата на България на Черно море продължават да бъдат "експлоатирани" от наркотрафиканти, за да внасят кокаин от Южна Америка до Европа и хероин -  от Турция и Иран за Европа.

В България организираните престъпни групи са добре финансирани и загнездени в обществото, се подчертава в документа.

Правителството на България продължава да постига значителни резултати в борбата с трафика на наркотици, а българското законодателство активно допринася за международните разследвания в тази насока, приключващи с конфискуване на значителни количества наркотици както в България, така и в региона, пише в документа.

Като институционален напредък в борбата с трафика на наркотици се посочва решението на парламента от юни да се делегира на правителството властта да променя списъка на контролираните субстанции. Това повишава значително способността на правителството да се бори ефективно с нарастващото присъствие на дизайнерска дрога.

През 2011 г. в списъка правителството добави 40 субстанции. Положителен напредък е и учреденият от парламента специализиран съд, в който се гледат дела, свързани с организираната престъпност, в това число и наркотиците, пише в доклада. В него се изразява надежда, че съдът ще се превърне в ефективно средство за преодоляване на административните проблеми, които възпрепятстват преследването и наказването на видни наркотрафиканти.

В доклада се отбелязва липсата на ефективно законодателство за конфискация на имущество и авоари, което затруднява  действията на правителството в борбата с  организираната престъпност и разпространителите на наркотици.

В доклада се подчертава, че корупцията си остава сериозен проблем в полицията, митниците и съдебната система.

Въпреки реформите, съдебната система постоянно е оценявана ниско в допитванията до общественото мнение. Сложните юридически процедури и вратичките в закона водят до прекомерни закъснения, които правят трудно ефективното водене на знакови дела, свързани с организираната престъпност и корупцията, пише в документа.

Често пъти, когато чиновник е уличен в корупция, той или е преназначен или е подложен на натиск да напусне, вместо да бъде уволнен или съден, се казва още в частта на доклада за България.

В документа се цитират успешни операции, при които са били конфискувани големи количества наркотици и разбити нарколаборатории, посочва БТА.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати